nieuws

Michelinsterren 2018: Da Vinci strijdbaar na verbijstering over sterverlies

Restaurant 13546

De Michelinsterren 2018 bleken ongunstig voor restaurant Da Vinci. Het restaurant van Margo Reuten en Petro Kools is na acht jaar haar tweede ster kwijt. Na de initiële verbijstering is er nu berusting, vertelt Petro Kools. ‘Michelin heeft ons veel gebracht en wellicht loopt de visie van Margo niet parallel aan die van de inspecteurs. Maar we gaan dit binnenkort rustig bespreken in Brussel.’

Michelinsterren 2018: Da Vinci strijdbaar na verbijstering over sterverlies

De Michelinsterren 2018 hadden voor Nederland niet alleen een verrassing in positieve zin. Groot was de schok toen bekend werd dat Da Vinci in Maasbracht van twee naar één ster ging. Het restaurant dat al bijna 25 jaar gerund wordt door chef-kok Margo Reuten en sommelier/gastheer Petro Kools, had een ster sinds 1999 en een tweede ster sinds 2009.

Geen details over sterverlies

Zelf kregen ze het nieuws zaterdag 9 december al te horen, vertelt Petro Kools aan Misset Horeca. ‘We werden gebeld door Werner Loens met het nieuws dat we een ster zouden kwijtraken.’ Naar de reden van het verlies blijft het gissen. ‘Ik kan geen details geven, want dat heeft meneer Loens ook niet gedaan. Daar was toen het moment ook niet voor.’

De initiële schok was groot, aldus de sommelier. ‘We zagen het niet aankomen en daarom was de schok groot. Maar we hebben nu twee dagen de tijd gehad om het te laten bezinken en via Facebook hebben we het gecommuniceerd.’ De schrik is eraf en de emotie klinkt nog wel door in Kools’ stem. De Michelinsterren 2018 bleken Da Vinci niet gunstig gezind.

Lees hier het grote interview dat Misset Horeca in maart had met Margo Reuten

‘Michelin heeft ons veel gebracht’

Van verbittering is echter geen sprake. ‘Nee, absoluut niet. We zijn strijdbaar. Er is geen man over boord en we hebben mensen aan de telefoon gehad -van leveranciers tot gasten- die nóg verdrietiger zijn dan wij.’ Kools en Reuten gaan -‘als de tijd er rijp voor is’- naar Brussel om rustig om tafel te gaan met Michelin.

‘Michelin heeft ons ook veel gebracht en we draaien al lang mee in deze sterrenwereld. We weten dus ook; als je het spel speelt, kan je ook verliezen. We zijn uiteraard benieuwd, want we weten het niet. Wellicht dat Margo’s visie niet parallel loopt aan die van de inspecteurs. Maar dat zullen we horen.’

Bekijk hier het complete overzicht van Michelin 2018

‘We horen er nog steeds bij’

Kools sluit positief af: ‘We hebben nog altijd een Michelinster, wat betekent dat we hier écht wel een goede zaak runnen. We horen er nog steeds bij. We gaan ook keihard door met dat topteam dat hier met ons Da Vinci maakt tot wat het is. En ondanks alles gaan we dan nu een mooi glas champagne drinken.’

Reageer op dit artikel