nieuws

Van beste restaurant op Bonaire naar boerderij in de Achterhoek

Restaurant 6021

Tien jaar geleden namen ze de sprong in het diepe. Gastvrouw Kim van Dijk (31) en kok Rick van den Broek (33) lieten alles achter in Nederland om een restaurant te starten op Bonaire. Met enorm succes. Nu staan ze aan de vooravond van een heel nieuw avontuur: een restaurant in een boerderij in de Achterhoek.

Van beste restaurant op Bonaire naar boerderij in de Achterhoek
fotografie Hans Prinsen

Het duurt nog wel een paar maanden voordat de deuren van Orangerie De Pol open kunnen aan de Gaanderenseweg in Doetinchem’, vertelt Rick van den Broek. ‘Het restaurant komt in de oude doorrijschuur.’ Een fine dining-concept met dertig couverts en open keuken. ‘We willen werken met lokale producten.’ Het keukenteam heeft het stel al rond. Nu alleen de vergunningen nog. ‘De plannen worden enthousiast ontvangen in de omgeving.’

‘Het begon als een grap’

Tien jaar geleden vertrok de van oorsprong Achterhoeker met zijn vrouw naar het Caribisch gebied voor een vakantie. Beiden waren net afgestudeerd aan de Hogere Hotelschool in Leeuwarden. Op Bonaire komen ze in contact met de eigenaar van appartementencomplex Yachtclub Hij vertelt hen over een restaurant dat hij er wil starten. ‘Wat begon als grap dat wij de boel daar wel zouden gaan runnen, werd werkelijkheid. We besloten de sprong in het diepe te wagen.’ Niet alleen het opstarten van een restaurant is nieuw voor de twee, maar ook het land. ‘We hadden vooral geduld nodig, alles gaat er in een heel relaxed tempo.’ Maar uiteindelijk opent Yachtclub Restaurant, met maar zeven tafels, de deuren. De zaak zit nagenoeg iedere avond vol. Daarom durven de ondernemers al snel te kijken naar iets groters. In 2012 vinden ze een pand. Ze kopen het, pakken de boel er grondig aan en dopen het om tot ‘Restaurant At Sea’, een restaurant met lokale producten op de kaart.

Koken voor de koning en koninigin

‘Het was voor ons echt wennen dat op Bonaire bijna niets groeit dat eetbaar is. Maar ook in de supermarkt moet je het treffen. Die hebben wekelijkse voorraden, maar soms bleven schappen gewoon leeg. Had ik een prachtig gerecht bedacht, was er in de winkel weinig meer dan wortel beschikbaar. Daar word je heel creatief van. Ik werkte met weinig producten, maar met veel bereidingen. Prachtig om te doen.’ Die werkwijze en passie resulteert in het lidmaatschap van Jeunes Restaurateurs. Wanneer de koning en koningin op staatsbezoek zijn op Bonaire wordt Van den Broek ook gevraagd of hij voor hen wil koken. ‘Ja, dat was fantastisch.’

Beste restaurant van het Caribisch gebied

fotografie Hans Prinsen

In 2014 volgt weer een mooie verrassing. Het restaurant wordt verkozen tot beste van het Caribisch gebied door de website Caribbean Journal, de grootste onafhankelijke nieuwssite van het gebied. Van den Broek en Van Dijk hebben de smaak van het ondernemen ondertussen te pakken en kopen er een tweede zaak bij: La Cantina, een laagdrempeliger tapas restaurant. ‘Erg pittig, twee zaken. Mensen hadden ons al gewaarschuwd, maar je wilt het zelf ervaren.’ In 2016 besluiten ze At Sea te verkopen en geven ze La Cantina een upgrade. Daarnaast ontdekken ze de grote vraag naar bier op het eiland en introduceren ze het biermerk ‘Bonaire Blond’. Reden om er samen met Jeroen van der Kroft, die als stagiaire bij At Sea was begonnen, een brewpub te openen. ‘Inmiddels zijn er dertig restaurants op het eiland die ons bier schenken’, vertelt Van den Broek trots. Ondanks dat hun zonnige avontuur vooral pieken kent, groeit ondertussen wel het verlangen om terug naar Nederland te gaan. ‘Ook met het oog op een toekomstige opleiding voor onze kinderen.’

Naar Doetinchem

Als Van der Kroft daarop voorstelt om de bierbrouwerij én het restaurant over te nemen, staat niets het jonge gezin meer in de weg. ‘Sinds augustus wonen we in Doetinchem. Zijn verliefd geworden op de locatie van ons nieuwe restaurant. Ik heb er heel erg veel zin in om straks op de fiets door de Achterhoek te gaan, op zoek naar mooie ingrediënten.’

Reageer op dit artikel