nieuws

Belgisch horecakoppel start nieuw concept na verlies Michelinster L’épicerie du Cirque

Restaurant 2250

De ondernemers van voormalig Michelinsterrestaurant l’épicerie du Cirque in Antwerpen, dat eind april na meer dan 12 jaar de deuren sloot, gooien het over een andere boeg. Horecakoppel Dennis Broeckx en Ellen Destuyver openden vrijdag 18 mei op een andere locatie een nieuw concept: L’épicerie du Cirque-under the Palm Trees.

Belgisch horecakoppel start nieuw concept na verlies Michelinster L’épicerie du Cirque

Het is de vierde zaak voor Dennis Broeckx en Ellen Destuyver. L’épicerie du Cirque-under the Palm Trees opende de deuren onder Bar Palmier en Moss aan de Volkstraat 13 in Antwerpen, de horecaconcepten waar het horecakoppel ook eigenaar van is.  Daarnaast heeft het stel nog Racine, een sappen-atelier op haar naam staan.

Broeckx noemt het in de Belgische krant ‘Het Laatste Nieuws’ een voordeel dat drie zaken zijn gevestigd onder één dak. ‘Lunchbar Moss blijft een echte dagzaak. ’s Avonds kom je binnen via Bar Palmier (bier- en wijnbar). Daar kunnen we gasten al een aperitief geven en de menukaarten terwijl beneden alles in gereedheid wordt gebracht voor het diner’, laat hij weten tegenover die krant. ‘De tijd dat mensen drie uur lang aan dezelfde tafel wilden zitten, is voorbij, ze willen beleving.’

‘Kotsbeu’

Over  L’épicerie du Cirque zegt hij in Nieuwsblad.be: ‘Om eerlijk te zijn, ik was het kotsbeu. Na een tijdje heb je het gevoel dat je gewoon bandwerk moet doen. Nu kunnen we opnieuw veel meer werken met lokale en seizoensgebonden producten. Nu kook ik opnieuw met plezier.’ Hij verduidelijkt nog: ‘We zijn die ster niet echt verloren. We hadden al aan Michelin laten weten dat we onder de huidige vorm zouden stoppen met L’Epicerie. Omdat zij niet wilden dat er een niet-bestaand restaurant in hun gids zou staan, hadden ze ons al geschrapt.’

Streek- en seizoensgebonden

Streek- en seizoensgebonden zijn belangrijk in L’épicerie du Cirque-under the Palm Trees. ‘Het wordt door veel restaurants gebruikt als een soort modeterm’, zegt de chef-kok tegenover Het Laatste Nieuws. ‘Er zijn restaurants die al weken asperges op de kaart hebben staan, terwijl ze nu pas echt op hun best zijn. Wij willen daar wel 100 procent voor gaan en enkel wat op dat moment regionaal beschikbaar is op de kaart zetten. We hebben zelfs onze sluitingsdagen aangepast. Voortaan zullen we op maandag en dinsdag sluiten om dan zelf bij de boeren de mooiste groenten te kopen en op de vismarkt aan zee de schoonste vissen uit de netten te halen. Woensdagmiddag sluiten we om de mis-en-place te maken’, aldus Broeckx.

Verloren Michelinster

Op de vraag of het zijn ambitie is om de ‘verloren’ Michelinster terug te koken, zegt de chef-kok: ‘Het zou mooi zijn natuurlijk, maar we koken toch in de eerste plaats voor onze gasten.’ Op de plek waar voorheen sterrestaurant L’épicerie du Cirque zat gevestigd, opent het horecastel in het najaar een nieuwe zaak waar één van de souschefs van Broeckx als chef achter de kachel gaat staan. Een nieuw team serveert daar dan onder meer de ‘signature dishes’ van L’épicerie du Cirque.

Reageer op dit artikel