Cucina del Mondo* brengt gerecht tot leven met augmented reality

Cucina del Mondo* brengt gerecht tot leven met augmented reality
Servais Tielman

Sterrestaurant Cucina del Mondo in Heerlen start met augmented reality om zintuigen nog meer te prikkelen. 'We willen een nieuw gerecht lanceren waarbij we geen bestek meer indekken, maar een eigen ontworpen 3D-bril. In het speciaal ontworpen bord zitten ook 3D-elementen, maar het gerecht zelf is ook driedimensionaal. Middels augmented reality komt het gerecht met je smartphone ook daadwerkelijk tot leven. Ik denk dat we hierin de enige zijn in Nederland', aldus Servais Tielman.

In samenwerking met graffiti artiest Tim Berresheim wordt hieraan gewerkt. Gasten moeten echter nog even geduld hebben voordat het gerecht daadwerkelijk op de kaart staat. 'Dat duurt denk ik nog wel vier maanden.' Een mobiele telefoon kan je tegenwoordig niet meer wegdenken aan tafel. 'Gasten maken foto's van gerechten. Dat kan je niet meer tegenhouden, dat willen wij ook niet. Wij willen juist dat die mobiele telefoon, aan het einde van de avond onderdeel gaat worden van de beleving. Smaak blijft bij ons het allerbelangrijkste, maar we vinden het wel leuk om zintuigen nog meer te prikkelen.' In samenwerking met Berresheim is Tielman bezig met een speciale Cucina del Mondo-app waarbij de zintuigen van de gasten 'een beetje worden misleid'.

Cucina del Mondo-app

Gasten kunnen de app downloaden, waarna ze het restaurant in een andere dimensie zien. De camera van de telefoon wordt dan gebruikt als zicht. Door augmented reality toe te passen, kan alles met vaste lijnen in het restaurant worden gemanipuleerd - we kunnen dingen toevoegen en laten bewegen.' De graffitikunstwerken op de muren van het restaurant kunnen er bijvoorbeeld door veranderen. Hij wijst naar de teksten op de muur. 'We kunnen die letters van de muur laten vallen, maar ook laten bewegen en andere kleuren geven. We kunnen virtuele pannen op het vuur zetten en producten door de keuken laten vliegen.'

3D en augmented reality

Het idee is om gasten een eetbaar propje papier te serveren met daarop een 3D-graffiti afbeelding van artiest Berresheim. Met de 3D-bril krijgt het gerecht diepte, maar gasten kunnen middels augmented reality het gerecht ook daadwerkelijk tot leven laten komen. 'Dan kunnen we bijvoorbeeld ook de bereiding van het gerecht laten zien. Zo willen we gasten aan het einde van de avond laten zien dat het hier een beetje anders is dan anders.'

Graffiti

Foto: Marcel van Hoorn.

Het gerecht waarbij gebruik wordt gemaakt van augmented reality, past in het nieuwe concept van het sterrestaurant waarbij de zeven zintuigen worden aangesproken: balans, smaak, geur, zicht, gehoor, tast en beweging. De nieuwe manier van werken betekent dat de kaart er bijna dagelijks anders uitziet. ‘Zo is er een menu met de ‘klassiekers’ met zo’n zes tot tien gerechten, maar ze kunnen ook de totale uitdaging met mij aangaan en kiezen voor nét nieuw ontwikkelde smaken en technieken. Dit menu varieert tussen de twaalf en zestien gerechten. Dan is er nog de keuze voor een combinatie van die twee: tradition meets innovation. Een menu met zo’n twintig gerechtjes. Ook blijft het mogelijk à la carte te eten.’ Tielman zegt graag een beetje de grenzen op te zoeken. Dat deed hij ook wat betreft de inrichting van zijn zaak. Vorig jaar zomer overhandigde hij de sleutel van zijn restaurant aan zeven graffitikunstenaars en ging hij zelf op vakantie. Terwijl Tielman genoot van het Spaanse landschap en gastronomie, transformeerden deze kunstenaars zijn restaurant. Ze kregen hierin de vrije hand van Tielman.

Het restaurant heeft voor de toekomst nog meer grote plannen. ‘Opnieuw een verbouwing, of misschien zelfs een verhuizing.’

Een uitgebreide reportage over Cuncina del Mondo lees je binnenkort in het magazine van Misset Horeca.