nieuws

‘Horecapersoneel rivercruisebedrijven uitgebuit’

Restaurant 619

Werknemers bij rederijen die riviercruises aanbieden worden op grote schaal uitgebuit, zo blijkt uit onderzoek. Op de vakantietochtjes over de rivier maakt horecapersoneel vaak aaneengesloten werkdagen van tien tot zestien uur tegen een uurloon van gemiddeld 2 tot 4 euro.

‘Horecapersoneel rivercruisebedrijven uitgebuit’

Die omstandigheden zijn in strijd met de Arbeidstijdenwet. Controles hebben volgens de inspectie SZW, voorheen Arbeidsinspectie, echter geen prioriteit, zo blijkt uit onderzoek van Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico met radioprogramma Argos en dagblad Trouw.

Werkdagen

Horecapersoneel op de cruises maakt volgens het onderzoek werkdagen van tien tot zestien uur. Regelmatig wordt geld ingehouden voor kost en inwoning op het schip. Personeel, doorgaans geworven in Oost-Europa en Aziatische landen, moet borg betalen of hun paspoort inleveren, waardoor ze minder makkelijk kunnen vertrekken. Overuren worden niet vergoed, zo staat in veel contracten die Investico heeft ingezien. Vrije dagen komen, in het slechtste geval, niet voor.

De Europese riviercruise, met Amsterdam als één van de belangrijkste havens en de Rijn als populaire bestemming, is volgens het onderzoek een lucratieve sector waarin reders uit onder meer Zwitserland, Duitsland en Nederland actief zijn. De kajuitprijzen variëren van 500 tot 5.500 euro per persoon per week en de reizen trekken een internationaal publiek.

Boetes

In 2017 heeft de Nederlandse inspectiedienst wel controles verricht op binnenvaart-cruiseschepen. Daarbij is voor 492 duizend euro aan boete opgelegd, zo liet de dienst  in een persbericht weten. De boetes betroffen de Wet Arbeid vreemdelingen: ze zijn uitgedeeld omdat buitenlands personeel geen geldige visa had om aan boord te werken.Reageer op dit artikel