nieuws

Peter Bruins veertig jaar bij De Bokkedoorns

Restaurant 2075

Peter Bruins is 40 jaar werkzaam bij tweesterrenrestaurant De Bokkedoorns in Overveen. De maître sommelier van het restaurant van de familie Beeren viert dit bijzondere jubileum op 27 december 2018.

Peter Bruins veertig jaar bij De Bokkedoorns

‘Hoeveel gasten zal Peter Bruins op de Zeeweg in Overveen hebben ontvangen, hoeveel jonge toppers zal hij hebben opgeleid, hoeveel liter wijn zal hij hebben geschonken, hoeveel glazen zal hij hebben gepoleerd, hoeveel kilo tafellinnen zullen er door zijn handen zijn gegaan, hoeveel kilometer zal hij hebben gelopen? Ik moet u het antwoord schuldig blijven. Misschien kan hij er een gooi naar doen, zeker weten doen we het nooit. We kunnen slechts gissen, maar geloof mij, het loopt in de grote getallen.’

‘Veertig jaar alles gegeven’

Pascal Beeren laat Misset Horeca weten dat het gaat om een ‘zeer bijzondere mijlpaal. Meneer Bruins – SVH Meestergastheer sinds 2000 – heeft veertig jaar alles gegeven aan De Bok. Hij heeft ontegenzeggelijk veel tijd en moeite besteed aan ons restaurant, een zaak die we inmiddels wel een culinair instituut mogen noemen. Hij stond er altijd. En altijd met zijn big smile. We tutoyeren mensen tegenwoordig vrij snel, maar Peter Bruins is voor heel veel mensen nog altijd ‘Meneer Bruins, ook voor mij.’

John Beeren: ‘Gasten vertrouwen hem’

John Beeren over de jubilaris: ‘Hij was en is nog steeds mede het gezicht van het bedrijf. Uiteraard samen met de familie en de chef-kok. Maar door zijn persoonlijkheid en het verstand van zaken hebben de gasten aan tafel heel veel vertrouwen in hem. Zijn adviserende taak aan tafel neemt hij zeer serieus en zijn gasten voelen zich naar mijn mening nooit bekocht. Daarnaast is hij een verbindende factor tussen restaurant en keuken. Op de vele momenten dat ikzelf niet aanwezig was, nam hij de honneurs waar.’

Beeren senior vervolgt: ‘Bruins verveelt nog steeds niet. Na veertig jaar… Hij komt nog altijd lachend binnen ’s ochtends en gaat met een lach weer naar huis ’s avonds. Loyaliteit, correctheid, motivatie en collegialiteit, maken hem tot één van de meest gewaardeerde maîtres/sommeliers van Nederland.’

Hij heeft ongelooflijk veel mensen opgeleid en ik kan ze echt niet allemaal opnoemen maar enkele namen durf ik wel te noemen: Petro Kools (DaVinci), Lex Gasseling (Rijks), Hans en Angelique Diepstraten (Texel) Rene Mulder (Zaandam), John Eggengoor (Zandvoort) en Margreet Wubbolts (IJmuiden).

Hij is altijd zeer geduldig en neemt altijd tijd voor zijn jonge collega’s. Lastige gasten kent hij amper, geen zee gaat hem te hoog. Wanneer hij er dan toch een treft nemen wij hem in bescherming want hij wordt nooit kwaad. En als dat dan toch gebeurde, was het mijn taak om de gast te verzoeken het pand te verlaten. Het gaat om serveren met een glimlach en daarbij een gedegen kennis van waar je mee bezig bent. Kort gezegd ‘een topper.’

Mijn werk is mijn hobby

Het credo van Pete Bruins is al die jaren geweest: mijn werk is mijn hobby. En die heeft hij altijd met plezier uitgeoefend. En nog steeds. Misset Horeca was er zelf getuige van. Bij een event bij De Bokkedoorns wenste de zwarte brigade Peter Bruins een fijne vakantie bij het naar huis gaan. Ik sloot me bij die opmerking aan en vroeg waar de reis naar toe ging. Meneer Bruins had drie dagen vrij…’

Michelin

Collega’s van Peter Bruins hebben hem al meerdere keren verkozen tot beste gastheer van Nederland. Een jaar voordat Meneer Bruins in dienst kwam (1979), haalde De Bokkedoorns een Michelinster. Dertien jaar later volgde de tweede en in de Michelingids voor 2019 staan er nog steeds twee sterren achter de naam van Restaurant De Bokkedoorns. Het gastheerschap van Peter Bruins en zijn verfijnde smaak dragen daar zeker aan bij.

GaultMillau Sommelier van het Jaar

GaultMillau verkoos Peter Bruins in 2010 tot Sommelier van het Jaar. Bruins zei destijds tegen Misset Horeca: ‘Het kan natuurlijk alleen maar goed gaan, wanneer je een goed team hebt. En dat hebben we. Ik heb een strakke chef-kok en een baas die mij de ruimte geeft’. Destijds werkte Bruins nog samen met Lucas Rive. Deze chef stond ruim 25 jaar in de keuken in Overveen.

Alliance Escoffier Prijs

Als maître-sommelier werd hij door de Alliance Gastronomique Néerlandaise geëerd met de Alliance Escoffier Prijs vanwege zijn bijdrage aan de Nederland gastronomie. Hij wordt geroemd om zijn ‘kunst om het iedere gast naar de zin te maken. Als trait-d’union tussen keuken en gast weet hij de waarden van de kookkunst op de gast over te brengen.’

In 2016 startte het Hubertus Berkhoff college, een culinaire vakschool, met de Peter Bruins Topklas voor gastvrouwen en gastheren. ‘Ik heb mijn naam aan deze klas verbonden om meer mensen enthousiast te maken voor ons mooie vak.’

Nederlands Gilde van Sommeliers

Peter Bruins was en van de oprichters van het NGS, het Nederlands Gilde van Sommeliers, tijdens de viering van het dertig jarig bestaan van de NGS, in 2016, is Bruins benoemd tot erelid van de vereniging. Sinds de oprichting is Bruins al penningmeester van de vereniging.

In 2009 werd Meneer Bruins uitgeroepen tot Horeca Held:

Peter Bruins De Bokkedoorns | HorecaHelden oktober from punkmedia on Vimeo.

Foto's

Reageer op dit artikel