nieuws

Wijn-werk Lotte Wolf voortgezet door stichting The WineWolf

Restaurant 5139

The WineWolf Foundation is een nieuwe stichting, opgericht ter nagedachtenis aan vinoloog Lotte Wolf. Wolf overleed op 11 september 2018 op 32-jarige leeftijd. ‘We willen niet alleen maar verdrietig zijn. We willen haar werk voortzetten,’ stelt Bjorn van Aalst, de vriend van Lotte Wolf.

Wijn-werk Lotte Wolf voortgezet door stichting The WineWolf

‘The WineWolf Foundation is opgericht om in Lottes geest wijnen te kunnen blijven maken en om diverse activiteiten in de wijnwereld te ontplooien die  Lotte Wolf tijdens haar leven een warm hart toedroeg.’ De stichting is op 10 december 2018 opgericht. ‘De acte is gepasseerd bij de notaris. Een spannend moment,’ zegt Bjorn van Aalst tegen Misset Horeca. ‘We willen met de stichting haar plannen voortzetten. Haar dromen alsnog verwezenlijken.’

Het bestuur van The WineWolf Foundation wordt gevormd door haar vader Sjors Wolf, haar partner, sommelier Bjorn van Aalst (Vermeer) en vriend/wijnschrijver Willem Blankenstein. De stichting wordt ondersteund door de leden van het wijngenootschap Vinuminati, de proefclub waar Lotte vanaf de oprichting deel van uitmaakte.

De dromen van Lotte

‘Lotte wilde graag een heel diner kunnen voorzien van haar eigen wijnen’, verklaart Bjorn de activiteiten van de stichting. ‘Vier wijnen heeft ze al: fris en zwaarder wit en licht en zwaarder rood. We kijken nu ter aanvulling bijvoorbeeld naar een dessertwijn. De wijnen die Wolf maakte, kwamen uit Zuid-Afrika. Daar huurde ze wijnstokken van Johan Meyer. ‘De ‘oogst’ van haar wijn uit 2017 staat op fles nog in Zuid-Afrika. Met onze stichting beschermen we haar naam en kunnen we haar wijnen hier naar toe halen. De oogst van 2018 zit op vaten en zal gebotteld worden.’

In 2016 maakte Lotte Wolf drie wijnen (uitverkocht): een semillon voor bij het voorgerecht, een lichte grenache voor het tussengerecht en dan een wat zwaardere mourvèdre-cinsault blend voor het hoofdgerecht. ‘Misschien krijg ik het voor elkaar nog een zoete wijn te produceren voor het nagerecht… Dat ga ik wellicht proberen in 2020,’ zo zei ze eerder tegen Misset Horeca.  Ze bracht haar wijn uit onder de naam: Lotte Wolf a touch of dutch.

Meer lezen

Meer lezen

Lotte Wolf

Vinoloog Lotte Wolf overleed in september onverwacht op 32-jarige leeftijd. Ze presenteerde eerder in 2018 drie wijnen onder haar eigen label, Touch of Dutch. Deze wijnen maakte ze vanaf 2016 in het Zuid-Afrikaanse Swartland.

Lotte ontdekte haar passie voor wijn tijdens een wereldreis. Ze was 18 jaar. Wolf werkte zich op tot sommelier in diverse toprestaurants, zoals Oud Sluis. Het voormalige driesterrenrestaurant van Sergio Herman. Naast wijnmaker was ze afgelopen jaren wine-director bij Bridges, het restaurant van hotel Sofitel Legend The Grand en schreef ze columns voor Misset Horeca.

GaultMillau riep haar in de gids voor 2013 uit tot Talentvol Sommelier.

Reageer op dit artikel