Joris Bijdendijk: Low Food Symposium 'vieren wat voor moois er in NL ontstaat'

Joris Bijdendijk: Low Food Symposium 'vieren wat voor moois er in NL ontstaat'
Joris Bijdendijk van restaurant Rijks

Joris Bijdendijk, sterchef van Rijks Restaurant in Amsterdam houdt op 13 januari samen met mede-initiatiefnemers Samuel Levie en Joris Lohman het Low Food symposium. Met dit Low Food symposium willen ze de Nederlandse eetcultuur laten opleven.

‘We laten de wereld zien wat er voor moois gebeurt in Nederland. Low Food Symposium wordt een jaarlijks terugkerend evenement waar we de pioniers uit Nederland bij elkaar brengen en laten leren van pioniers elders in de wereld.’

Tijdens Low Food willen we mensen inspireren door de doeners op het podium te hijsen. Nederlandse en internationale sprekers delen hun kennis en ervaring. Het programma duurt van 13 tot 17 uur, halverwege wordt er een lunch geserveerd door een team van Low Food ambassadeurs. Het symposium is geheel uitverkocht.

Joris Bijdendijk: ‘Het is een symposium voor boeren, producenten, chefs en beleidsmakers. Met als doel de Nederlandse eetcultuur te doen opleven. We vieren met elkaar wat er afgelopen jaren is ontstaan en bieden podium aan succesvolle en veelbelovende initiatieven.’

Onterecht minderwaardigheidscomplex

Volgens de initiatiefnemers valt aan het imago van de Nederlandse eetcultuur nog wel iets te verbeteren. ‘Vraag een wereldburger naar de Nederlandse eetcultuur en je krijgt een vragende blik terug, of hoogstens iets over stroepwaffels of goeda. De Nederlandse eetcultuur kampt met een minderwaardigheidscomplex - en dat is niet nodig.’

‘De afgelopen jaren is er een nieuwe generatie professionals opgestaan die, veelal onder de radar, waanzinnig veel mooie dingen doen. In Nederland wordt geweldig gekookt, er zijn boeren die het roer omgooien en kiezen voor kwaliteit, er zijn steeds meer producenten die zich inzetten voor kwalitatief hoogstaande producten. En in Den Haag staat men open voor het samenwerken om te komen tot beleid dat ruimte schept voor innovatie.’

Volgens Bijdendijk, Lohman en Levie zijn alle ingrediënten voor de opleving van Nederlandse eetcultuur aanwezig. ‘Misschien staan we wel aan de vooravond van een revolutie voor de Nederlandse gastronomie. Een revolutie die Nederland van landbouwland, een voedselland maakt. Een revolutie waarin chefs, boeren, producenten en beleidsmakers samen de keukenmessen, hooivorken en pennen oppakken. Het is tijd om de kloof tussen boer en burger te dichten.’

Programma Low Food Symposium

Claus Meyer | van o.a. Nordic Cuisine en restaurant Noma
Kamilla Seidler | Chef, activiste & Latin America’s Best Female Chef 2016
Martin Scholten | Directeur Animal Sciences Group, Wageningen UR
Joris Lohman | Oprichter Food Hub
Joris Bijdendijk | Rijks restaurant

Over de initiatiefnemers van Low Food

Jors Bijdendijk is chef van Rijks Restaurant in Amsterdam. Hij heeft een Michelinster achter zijn naam staan en staat in de Trouw Duurzame 100. Daarnaast zet hij zich in voor de consumptie van geitenbokken. Ook schreef hij het kookboek: Bijdendijk. Een keuken voor de Lage Landen.

Samuel Levie is afgestudeerd op Sustainable Food Production aan de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast heeft hij de Youth Food Movement en de YFM Academie mede-opgericht. Maar hij is vooral bekend als worstmaker bij Brandt & Levie.

Joris Lohman was ruim 3,5 jaar directeur van Youth Food Movement. Na die stap richtte hij mede Food Hub op en daar is hij nog steeds actief voor. Food Hub maakt opleidingen, trainingen en vernieuwende vormen van voedseleducatie. In opdracht of op eigen initiatief.