De winnaars van TheFork Restaurants Awards 2019 op een rij

De winnaars van TheFork Restaurants Awards 2019 op een rij
Foto: Rinze Vegelien

De restaurants Frenchie (Haarlem), Vandal (Rotterdam) en The Lemon Tree (Deventer) vormen de top drie van de eerste The Fork Restaurants Awards. Ze zijn maandagavond 16 september 2019 uitgereikt. Welke restaurants wonnen nog meer?

Groot winnaar en aanvoerder van de lijst is Frenchie in Haarlem, een nominatie van chef Dennis Kuijpers (Vinkeles*). Kuipers: ‘Bij Frenchie kan je elk moment van de dag naar binnenlopen - je voelt je er altijd thuis. Je merkt echt dat Tim Eleveld goed geschoold is. Van lekkere sappen tot toffe terrines, alles klopt wat hij maakt.’ De woonkamer van Haarlem, zoals eigenaren Tim Eleveld en Lisa Landman hun restaurant beschrijven, ontving met hun funky kaart en oprechte service de meeste stemmen van het publiek na de nominatie door Dennis Kuijpers.

The Fork Restaurants Awards
Winnaars Tim Eleveld en Lisa Landman

De tweede en derde plaats gingen respectievelijk naar Vandal uit Rotterdam en The Lemon Tree in Deventer. Vandal wordt door Fred Mustert (Restaurant Fred*) geprezen om zijn innovatieve energie en fusion cuisine. The Lemon Tree dankt zijn nominatie volgens Martin Kruithof (De Lindenhof**) aan de combinatie van vernieuwing, service en gezelligheid.

Top 10 The Fork Restaurants Awards

  1. Frenchie – Haarlem – Genomineerd door: Dennis Kuipers
    Haarlems buurtrestaurant met een gezond, vers en funky gekruid menu.

restaurant Frencie Haarlem
Tim Eleveld, chef en mede-eigenaar Frenchie

  1. Vandal – Rotterdam – Genomineerd door: Fred Mustert
    Een fusie van Japanse en Mediterrane keukens in een stylish street art interieur.
  1. The Lemon Tree – Deventer – Genomineerd door: Martin Kruithof
    Gezellig gastronomisch direct aan de keuken.
  1. Frunk – Brunssum – Genomineerd door: Michel van der Kroft
    Gastronomie uit eigen kas in een huiselijke setting.
  1. Kook Atelier – Den Burg (Texel) – Genomineerd door: Jef Schuur
    Lokaal koken volgens de seizoenen.
  1. The Green Rose – Arnhem – Genomineerd door: Mike Cornelissen
    Ragfijne gerechtjes laten zien wat de natuur te bieden heeft.
  1. Bar Alt – Amsterdam – Genomineerd door: Egon van Hoof
    Fine dining gecombineerd met craft bieren van 's werelds beste brouwers.
  1. Fico – Utrecht – Genomineerd door: Tonny Berentsen
    Wekelijks wisselende gastronomische gerechten zonder stijve etiquettes.
  1. Restaurant Smink – Wolvega – Genomineerd door: Dennis van den Beld
    Een verfijnde culinaire ode aan Friesland.
  1. Restaurant Doyy – Eindhoven – Genomineerd door: Soenil Bahadoer
    Doyy (voldoening) doet met ‘n Franse basis en Oosterse en Aziatische smaken haar naam eer aan.

Nominaties van chefs

Voor TheFork Restaurants Awards nomineerden 31 Nederlandse topchefs, restaurants die openden tussen januari 2018 en februari 2019 en zich (nog) geen sterrenzaak mogen noemen. Nederland is na Italië het tweede land waarin The Fork deze prijzen uitreikt.

Dennis Kuijpers over zijn nominatie van Frenchie: 'Een heel fijne sfeer hangt er. Ze doen er alles: ontbijt, lunch borrel en diner. Ik heb er geweldige Oeuf Benedict gegeten. Ze hebben fijne smoothies en ook een fijne Bloody Mary tegen een kater. En de prijs kwaliteit is ook super.'

Tim Eleveld: 'We hebben 45 couverts, in Haarlem. De helft van onze gasten wandelt gewoon binnen en reserveert niet. Daarom had ik eigenlijk ook geen hoop op winst... Maar dit is wel heel gaaf. Sprakeloos. Fantastisch. Je hebt heel hard je best gedaan om je zaak op te bouwen. Dat kan elke genomineerde denk ik beamen. We zijn allemaal nog steeds startende ondernemers. Iedereen werkt keihard. Super leuk om te zien dat wij met onze aanpak gewaardeerd worden. Als chef Dennis je dan nomineert was voor mij al enorm. En dan winnen tussen dit publiek. Al die chefs, al die andere ondernemers! Te gek!'

De top 10 werd bepaald door TheFork-gebruikers door te stemmen op hun favoriete restaurants. TheFork, voorheen IENS, wil met de awards Nederland op culinair gebied op de kaart zetten. Joyce Teune, country manager Nederland: ‘Het blijkt maar weer hoeveel mooie restaurants hier elk jaar openen. We hebben culinair gezien veel om trots op te zijn.’

De top 10 werd bekend gemaakt op maandag 16 september bij Het Sieraad in Amsterdam tijdens een 4 gangendiner van chef Dennis Huwaë (Daalder). Wie een ‘Amsterdams feestje’ vol gevestigde namen verwachtte, werd smakelijk verrast. Goed eten gebeurt in heel Nederland. En in alle prijsklassen.


Schrijf gratis in voor thema updates

Misset Horeca stuurt regelmatig updates per mail over belangrijke thema's voor de horeca-ondernemer: interieur voor je zaak, horecapersoneel, terras, koffie, bier en ook voor starters in de horeca heeft Misset Horeca een update. De nieuwsbrieven bevatten trends, kennisartikelen, nieuws, handige tips en inspiratie van collega's.

Schrijf je gratis in!