Floris van Straalen wordt chef-kok van Restaurant Felix

Floris van Straalen wordt chef-kok van Restaurant Felix

Floris van Straalen (28), voormalig chef-kok van restaurant Envy, wordt de nieuwe chef-kok van Restaurant Felix, gehuisvest in het compleet gerenoveerde pand Felix Meritis.

De geboren Brabander leerde het vak bij Oud Sluis, Pure C en Vinkeles. Daarna stond hij 6,5 jaar aan het roer in de keuken van Envy, waar nu Bobby Rust aan het roer staat. In Restaurant Felix, het nieuwe restaurant in cultuurcentrum Felix Meritis, is hij vanaf dag één betrokken geweest bij de ontwikkeling van het nieuwe concept: door kunst te visualiseren op het bord gaat hij de culinaire interesse van de gasten prikkelen. Begin 2020 heropent het totaal gerenoveerde cultuurhuis, genaamd Felix Meritis, aan de Keizersgracht in Amsterdam. 

Het imposante gebouw aan de Keizersgracht is in 1788 geopend door een genootschap van 40 wetenschappers, kunstenaars, ondernemers en denkers met als doel om samen na te denken over de toekomst. Het huis voor de nieuwsgierige geest was een broeinest van creativiteit, ideeënvorming en kruisbestuivingen, wat in verschillende vormen terug zal komen in het nieuwe restaurant, bijvoorbeeld door unieke samenwerkingen. Restaurant Felix en cultuurhuis Felix Meritis laten zich over en weer inspireren.

Culinaire inspiratie

Van Straalen: 'We halen culinaire en artistieke inspiratie van Felix Meritis'kunst-programma en gaan verhalen vertellen door middel van gastronomie. Door de wisselwerking van exposities, tentoonstellingen, artiesten of kunstenaars met een andere blik op de wereld word ik enorm geprikkeld, wat me inspireert bij het bedenken en creëren van gerechten.'

Experimenteren

Van Straalen laat zich daarnaast inspireren door de artistieke waarden van Felix Meritis –wetenschap, kunst, ondernemerschap en technologie – waarbij hij niet bang is om te experimenteren en vrijheid geeft aan creatieve uitspattingen. Ook Restaurant Felix ziet hij als een creatief proces, waarbij hij gasten maar ook het team constant aan het denken wil zetten.

Duurzaam met Nederlandse producten

'Het spannende hierbij is dat we ook echt doelbewust te werk gaan met de kaart. Duurzaam koken, met Nederlandse producten. Het moet mee gaan met de tijd, met wat er speelt, maar ook nieuwsgierigheid kunnen creëren en onze gasten verrassen', zegt van Straalen.

In het huis voor de nieuwsgierige geest zal hij samen met een team een unieke dinerervaring neerzetten, met seizoensgebonden Nederlandse producten en zorgvuldig uitgekozen wijnen. De keuze bestaat uit 4, 5 of 7 gangen voor het diner en 3 of 5 voor de lunch.