Helft flexitariërs vindt vega-aanbod horeca 'te karig'

Helft flexitariërs vindt vega-aanbod horeca 'te karig'

37 Procent van de Nederlanders eet een of meerdere dagen per week geen vlees. Als mensen buiten de deur eten, kiezen ze echter bijna altijd voor een gerecht met vlees of vis. De helft van de ondervraagden die weleens voor vegetarisch kiest, vindt het aanbod in de horeca te karig.

Bijna de helft van de mensen is het eens met de stelling ‘Elke dag vlees eten is niet meer van deze tijd.’ Dit blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu. Volgens de onderzoekers is de online ondervraagde groep representatief voor de Nederlandse bevolking. Veel flexitariers noemen het vega-aanbod horeca 'te karig.'

Gemiddelde Nederlanders eten vier tot vijf dagen in de week vlees bij hun belangrijkste maaltijd, een dag vis en een keer vegetarisch.

Buiten de deur eten de meesten altijd een gerecht met vlees of vis. De helft van de ondervraagden die weleens voor vegetarisch kiest, vindt het aanbod in de horeca te karig.

Ondanks de bewering dat steeds meer mensen minder vlees zeggen te eten, is de vleesconsumptie in Nederland nog bijna gelijk aan die in 2005. ‘De peiling geeft goede hoop op een kentering,’ zegt Natuur & Milieu.

‘Minder vlees wordt de norm’

Bijna zes op de tien Nederlanders beschouwt zichzelf als vleeseter. Maar een net zo grote groep zegt zich bewust te zijn van de klimaatimpact van vleesconsumptie en denkt dat minder vlees eten de norm wordt. Bijna de helft is het eens met de stelling dat ‘elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is’. Die uitkomsten staan in de Vegamonitor, een onderzoek in opdracht van Natuur&Milieu.

Van de ruim duizend mensen die onderzoeksbureau Kien heeft ondervraagd, eet 37 procent een of meer dagen in de week geen vlees.

Twee procent vegetarisch

Slechts 2 procent van de ondervraagden is vegetariër, een even grote groep noemt zichzelf pescotariër (geen vlees, wel vis) en minder dan 1 procent is veganist.

40 kilo vlees per jaar

De gemiddelde Nederlander eet nog altijd zo'n 40 kilo vlees per jaar, blijkt uit eerdere onderzoeken van onder meer de Wageningen Universiteit. Na wat schommelingen omhoog en omlaag is de vleesconsumptie nog ongeveer op hetzelfde niveau als in 2005.

Prijs niet omhoog

Hoewel de meerderheid inziet dat vlees schadelijke gevolgen heeft voor het milieu, vindt slechts een op de drie ondervraagden dat die schade in de prijs moet worden verwerkt. Drie op de tien vindt dat vlees nu al te duur is in Nederland, 21 procent vindt de prijs juist te laag. Mannen blijven grotere vleeseters dan vrouwen.

>> Vegetarisch fingerfood voor de horeca
>> Sodexo noteert plus in vega-eten bedrijfsrestaurants