Horecazorg: petitie 'Klappen voor de horeca'

Horecazorg: petitie 'Klappen voor de horeca'

HorecaZorg vraagt aandacht voor de huidige problematiek in de horeca, ontstaan door de verplichte corona-sluiting. Met de actie 'Klappen voor de Horeca' roepen onder meer Laurens Meijer en Won Yip op om een petitie te ondertekenen. Deze vraagt om een noodfonds voor de horeca en antwoorden op diverse vragen.

Ondernemers achter Horecazorg zijn onder meer Laurens Meijer, Won Yip en Khalid Oubaha, zo laat Laurens Meijer aan Misset Horeca weten. 'We worden gesteund door meer ondernemers, maar niet iedereen wil met naam genoemd worden.'

Klappen voor de horeca

'We willen gewoon antwoorden'

'Het is eigenlijk heel simpel,' verklaar Meijer de actie. We willen antwoorden uit Den Haag en die krijgen we nu niet. We gaan vanaf dinsdag, indien nodig dagelijks, een vraag stellen aan bijvoorbeeld Minister Koolmees. Net zo lang tot we een antwoord krijgen.' Als zo veel mogelijk mensen de petitie ondertekenen hopen de horecaondernemers dat Den Haag wel reageert en serieus ingaat op de vragen die er leven. De huidige maatregelen zijn niet voldoende om de horeca overeind te houden. Iedereen teert in rap tempo in op z'n spaarcenten. Als we zo door gaan raken heel veel horecawerknemers hun baan kwijt.'

Horeca ondernemers voelen zich nu niet gehoord zo laat Horecazorg weten en directe vragen aan minister Koolmees worden volgens hen ontweken.

‘De spelregels worden tijdens deze verschrikkelijke crisis met terugwerkende kracht veranderd in het nadeel van de ondernemer,’ stelt Horecazorg. De ondernemers willen antwoorden op de vraag: mag dat?

horecaformules
Laurens Meijer

Laurens Meijer 'pissig'

'KHN - niet betrokken bij HorecaZorg - doet erg z'n best en bereikt ook veel. Maar wij hebben zorgen en vragen waar we een antwoord op willen.' Het stoort Meijer enorm dat minister Koolmees blijft roepen dat ondernemers tot 90 procent van hun loonkosten vergoed krijgen via de NOW-regeling. 'Dat is pertinent onwaar', zegt hij stellig. 'Dat politici dat maar blijven roepen, maakt me enorm pissig. Dat is vervelend voor het publiek maar zeker ook voor ons personeel. De oproepkrachten hebben we al moeten laten gaan.'

Meijer wil ver weg blijven van de discussie over gezondheid versus economie. 'Dat speelt geen rol hierbij. Daar waag ik me ook helemaal niet aan. Dit gaat om vragen waar een antwoord op moet komen. Om het opstarten van de horeca na de lock-down. En de zorgen die wij als ondernemers daarover hebben.

'Anderhalve meter alleen met subsidie'

Meijer denkt zelf volop na over de 1,5 meter horeca. 'Voor mijn eigen zaken wisselt dat enorm. In grote zaken lukt het wel, maar hoe kleiner hoe lastiger. En hoe 'natter' hoe lastiger gaat ook op. Restaurants zie ik nog voor me op 1,5 meter, maar de echte cafés die niet aan eten doen... Nee.

Ik ben er al wel uit dat het alleen rendabel kan als het gesubsidieerd wordt. En dat is iets wat je niet wilt. Maar hoe kun je rendabel draaien met minder dan de helft van je gasten? Terwijl alle lasten gelijk blijven? Dat bestaat niet. Daar hoef je geen rekenwonder voor te zijn, toch?

Vragen die HorecaZorg stelt aan Minister Koolmees

Waarom is de werktijdverkorting afgeschaft?

Waarom is de werktijdverkorting waarbij ondernemers 0 kosten hebben en welke al bestaat sinds de eerste wereldoorlog, met terugwerkende kracht afgeschaft? Deze regeling was bij ‘de grote depressie van 1929-1939’, ‘de OPEC olie crisis van 1973’ en de ‘financiële crisis van 2008’ wel passend. Waarom bestonden de bezwaren van nu toen niet? In de huidige situatie met de NOW regeling worden ondernemers, anders dan voorheen, gedwongen minimaal 36% mee te financieren, dus waren de bezwaren van financiële aard?

Waar is de beloofde 90% vergoeding?

Er wordt continu vanuit minister Koolmees gecommuniceerd dat er tot 90% aan loonkosten vergoed wordt maar wanneer we dit uitzoeken blijkt dit totaal niet te kloppen.
In werkelijkheid komt de maximale vergoeding uit op 75% maar omdat we in maart nog twee weken open zijn geweest op 64%.
Waarom is minister Koolmees hier niet eerlijk over?

Hoe moet de horeca overleven in de 1,5 meter economie?

Geen enkele horecaonderneming kan zich permitteren dat de capaciteit 40-50% kleiner wordt met praktisch dezelfde kosten. De 1,5 meter economie is als watertrappelen met als enig uitzicht verdrinking. De één wat sneller dan de ander maar uiteindelijk leidt het tot massale faillissementen. Er moet een noodfonds komen voor horecaondernemers! Er moet een noodfonds komen voor de grootste werkgever van Nederland, om te voorkomen dat 400.000 mensen op straat komen te staan.

Vragen voor de kamer

  • Mag de overheid de werktijdverkorting regeling die sinds de eerste wereldoorlog bestaat met terugwerkende kracht afschaffen?
  • Mag dat ook als de werktijdverkorting al is ingediend voor 17 maart?
  • Mag dit zonder overgangsrecht?
  • Werktijdverkorting bestaat al sinds de eerste wereldoorlog, wordt deze afgeschaft omdat deze de overheid meer geld kost dan de NOW regeling?
  • Is het correct dat bij de werktijdverkorting de loonkosten voor ondernemers 0 euro zouden zijn geweest?
  • Klopt het dat bij de NOW regeling de loonkosten voor ondernemers gemiddeld 36% zijn van de totale loonkosten van januari, indien je nog 2 weken open bent geweest in maart?
  • Waarom zegt minister Koolmees dat we 90% vergoed krijgen als dit niet waar is?
  • Komt er een noodfonds voor horecaondernemers?
  • Is de overheid bereidt de verliezen van de 1,5 meter economie te compenseren als het toch doorgedrukt wordt?
  • Zullen de regels voor de 1.5 meter economie voor iedereen gelijk zijn of gaan we met verschillende maten meten?
  • Is de overheid ook bereid het beleid aan te passen nu we niet meer met 50% kennis voor 100% beslissingen hoeven te nemen?