Slimme Keuken: platform helpt ondernemers meer marge te maken in de keuken

Slimme Keuken: platform helpt ondernemers meer marge te maken in de keuken

Sligro lanceert een nieuw, culinair concept: Slimme Keuken. Het concept helpt restaurants om meer marge te realiseren in minder tijd, zonder in te leveren op culinaire kwaliteit.

‘Restaurants willen gasten een smakelijk en variërend menu aanbieden, maar moeten de kosten meer dan ooit onder controle houden’, verklaart Sligro het waarom van Slimme Keuken. ‘Hoe pak je dat slim aan? Dat vraagstuk was het uitgangspunt bij de ontwikkeling van Slimme Keuken. Een oplossing voor chefs, maar vooral ook door chefs.’

Een uitdaging in veel restaurantkeukens is het leveren van constante kwaliteit onder vaak hoge tijdsdruk. Zeker wanneer een restaurant ook nog kampt met personeelstekort of gebrek aan kwalitatief personeel.

‘Heeft men wel goed personeel in huis, dan hangt daar vaak een behoorlijk prijskaartje aan en is het weer een uitdaging om de marges gezond te houden. Slimme Keuken biedt in beide gevallen uitkomst’, zegt Hanna Polman, Customer Solutions Manager bij Sligro.

Culinaire inspiratie en strakke calculatie

Door recepten en menusuggesties te combineren met een handig calculatiemodel, helpt Slimme Keuken chefs om meer marge in minder tijd te realiseren. ‘Het voordeel zit op vier niveaus’, zegt Polman:

  1. Minimaal 40 procent tijdwinst in mise-en-place
  2. Minimaal 65 procent brutomarge per gerecht door besparing op personeelskosten
  3. Meer rendement dankzij een handige calculatiemodule om integraal het bedrijfsresultaat te verbeteren
  4. Minder foodwaste door slim in te kopen en met minder verschillende producten te werken

Beter bedrijfsresultaat

De gerechten van Slimme Keuken bestaan uit voor-, hoofd- en nagerechten, waaruit ook menusuggesties samengesteld zijn. Dankzij het slimme calculatiemodel kunnen chefs eenvoudig de kostenopbouw berekenen. Van inkoop, adviesprijs tot brutomarge. En niet alleen op gerechtsniveau. Het calculatiemodel kan ook gebruikt worden om integraal naar het bedrijfsresultaat te kijken.

Koken met oog voor marge

Daarnaast kunnen chefs en ondernemers ook bij Sligro terecht voor hulp bij hun totale bedrijfsvoering, dankzij een samenwerking tussen Sligro en SmartCuisine. Het unieke softwaresysteem registreert en analyseert alle processen in de keuken, waardoor de brutomarge in de keuken nog verder verbeterd kan worden (naar meer dan 70 procent) en minder (koks)uren nodig zijn.