Kabinet laat versoepelingen voor de feestdagen onderzoeken

Kabinet laat versoepelingen voor de feestdagen onderzoeken

Het kabinet heeft advies gevraagd aan de experts van het Outbreak Management Team (OMT) over een aantal specifieke versoepelingen tijdens Kerstmis en oud en nieuw. Waaronder een beperkte heropening van restaurants.

Het OMT wees vorige week een heropening van de restaurants vanaf half december af. Toch vraagt het kabinet het nu weer opnieuw, zo meldt RTL nieuws. Dit ter onderbouwing van eventuele besluitvorming, zo meldt een bron. Het sou gaan om restaurants en andere 'droge' horeca. Daar zullen dan beperkingen gelden, zoals strikte coronaregels en een beperking van de alcoholverkoop. Volgens de nieuwssite circuleren verschillende data die als optie worden genoemd, zoals een opening vanaf 15 december, vanaf 24 december of alleen met kerst en oud en nieuw.

Ook wordt gekeken naar een grotere groepsgrootte, en het eerder sluiten van scholen, zo melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

Mogelijke versoepelingen

De bronnen benadrukken dat dit gaat over 'mogelijke versoepelingen'. Pas als het OMT-advies is ontvangen, wordt gekeken welke versoepelingen eventueel kunnen doorgaan. Het is geen totaalpakket, maar eerder een keuzemenu met verschillende opties. Zet de daling niet door of stijgt het aantal besmettingen toch weer, dan zijn versoepelingen niet mogelijk.

Persconferentie

Het OMT is de belangrijkste adviseur van het kabinet in de aanpak van de coronapandemie. Vrijdag komen de experts bij elkaar om een nieuw advies te geven aan het kabinet in de aanloop naar dinsdag, als premier Rutte en minister De Jonge opnieuw een corona-persconferentie houden.

Het kabinet is niet verplicht adviezen van het OMT op te volgen. Dit orgaan pleitte half oktober voor onderzoek naar het openhouden van restaurants toen de horeca voor de tweede keer op slot ging. Over het algemeen volgt de regering de OMT-adviezen echter wel op.

Nog geen duidelijkheid

Maandag 23 november liet een woordvoer van staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken aan Misset Horeca weten dat het nog te vroeg is om uitsluitsel te geven over heropening in december.

‘Valse hoop wekken, willen we niet. We zijn in gesprek met de sector. Maar heropening is van zo veel factoren afhankelijk dat ik nu niet een eenvoudig ‘ja’ of ‘nee’ kan afgeven op de vraag of restaurants half december weer open kunnen.’

Horeca is het zat

Een grote groep horecaondernemers staat het water zo hoog aan de lippen, dat ze op 17 januari de deuren willen openen, ongeacht de dan geldende maatregelen. Dat nieuws beaamt vice-voorzitter Johan de Vos van de Bredase tak van Koninklijke Horeca Nederland. 'Die bereidheid is er'.