Het Gastronomisch Gilde lanceert nieuwe vakwedstrijd

Het Gastronomisch Gilde lanceert nieuwe vakwedstrijd

Het Gastronomisch Gilde lanceert een nieuwe vakwedstrijd. De wedstrijd is bedoeld voor jonge chefs die een opleiding volgend op een van de ROC's in Nederland.

De nieuwe wedstrijd van het Gastronomisch Gilde heet ROC Battle minder zout, meer smaak en wordt in samenwerking met de Nierstichting georganiseerd.

‘Wij zoeken dus chefs die niet alleen kneiter lekker koken, maar ook gezond,’ aldus de twee samenwerkende partijen.

Wat vraagt de organisatie?

Duo’s die samen een gerecht maken met aandacht voor pure ingrediënten, verse producen, rijke smaakmaker en maximaal twee gram zout. De jonge chefs presenteren het gerecht doormiddel van een filmpje op social media en leggen hierin uit waarom ze zouden mogen mogen deelnemen aan de finale op Gastvrij Rotterdam. Tags @deongezoutenwaarheid, @gastrogilde, @dejongegarde en @gastvrijrotterdam.

Op basis van deze voorrondes worden er 5 teams geselecteerd die op Gastvrij Rotterdam het tegen elkaar gaan opnemen. Chefs kunnen tot 16 april een filmpje posten. Op dinsdag 27 april maken de Nierstichting en het Gastronomisch Gilde de winnaars die doorgaan naar Gastvrij Rotterdam bekend maken.

Tijdens de finale op dinsdag 21 september 2021 koken de finalisten voor een jury een 2-gangen menu voor 6 personen. Hiervoor krijgen ze 90 minuten de tijd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van ingrediënten uit een black box. Het gehele menu bestaande uit 2 gangen mag maximaal 2 gram zout bevatten per persoon. (inclusief zout wat al van nature in producten aanwezig is).

Een voorwaarde voor deze wedstrijd is dat je in september 2021 minimaal 18 jaar moet zijn.

Nierstichting en horeca

De Nierstichting is vaker actief met horecaondernemers om aandacht te vragen voor zoutreductie in de professionele keuken. Zo is er jaarlijks de Restaurant Driedaagse en zijn er meer vakwedstrijden die aandacht vragen voor het gebruik van minder zout. Gemiddeld eet een Nederlander op jaarbasis een kilo zout te veel.

Samen met KHN heeft de Nierstichting de wedstrijd op touw gezet om de Lekkerste Winterstamppot. Ook hier is zoutinname een speerpunt.