Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen gevaccineerden, volgens de krant Krone. Alleen mensen bij wie de tweede vaccinatie niet eerder dan 9 maanden geleden is geweest, zijn in Oostenrijk volledig ingeënt. Volgens de regering van bondskanselier Alexander Schallenberg moet de regel ten minste tot Kerst gelden.

Extra vaccinatie

In het weekend zijn daarom veel mensen op pad gegaan voor een vaccinatie. In Weense centra was zaterdag de wachttijd voor een prik anderhalf uur. In Salzburg kwamen 1400 mensen op een inenting af en dat was daarvoor circa 2000 over een hele week. Krone noemt het een run op de vaccinatiecentra en meldt dat zaterdag meer dan 10.000 mensen een eerste coronaprik hebben gehaald. Maar er waren er ook duizenden die een tweede prik of een boosterprik kregen, in totaal meer dan 21.000 mensen.

Niet-gevaccineerden

Juridisch is het echter nog niet helemaal rond. De krant Krone schrijft dat de regering dit zondagmiddag voor elkaar hoopt te krijgen. Niet-gevaccineerden mogen nog wel werken met een coronatest, maar die moet vaak meerdere malen per week gedaan worden. De '2G-maatregel' werd vrijdag aangekondigd omdat de regering het aantal nieuwe besmettingen zorgwekkend snel vindt stijgen en veel sneller dan in buurlanden. Met de eerdere '3G'-regel behoorde ook de coronatest tot de 'coronapas' zoals in veel landen nog steeds het geval is.

Toerismesector boos

Bungalowgigant Landal groeit in Oostenrijk

De maatregelen vallen slecht in onder meer de toerismesector die zich opmaakt voor het wintersportseizoen. Voor de wintersportcentra geldt volgens Krone ook de 2G-regel. De wintersportsector worstelt niet alleen met de strenge coronamaatregelen van de regering in Wenen.

De sector is driftig op zoek naar 8000 tot 10.000 seizoenarbeiders, maar volgens Susanne Kraus-Winkler van de Kamer van Koophandel zijn er bijvoorbeeld problemen met 3000 mogelijke werknemers die met een Russisch vaccin, Spoetnik, zijn ingeënt. De Oostenrijkse gezondheidsautoriteiten erkennen dat nog niet als vaccin. Kraus-Winkler vreest dat behalve werknemers ook toeristen uit Oost-Europa dit jaar wegblijven en de sector kan volgens haar niet nog zo'n slecht seizoen als het vorige overleven.