Wine Professional gaat wél door in januari 2022

Wine Professional gaat wél door in januari 2022

De Wine Professional gaat door in januari 2022. De wijnbeurs die traditiegetrouw tegelijk plaatsvindt met de Horecava wordt gehouden van 10 tot en met 12 januari. De Horecava gaat in januari niet door.

‘Wij organiseren een eigen beurs, hebben een eigen doelgroep en hebben ons eigen programma’, zo laten organisatoren Jan van Lissum en zijn zoon Jan-Sebastian van The Wine & Food Association desgevraagd aan Misset Horeca weten. ‘Er is natuurlijk overleg geweest met de Rai en de Horecava, maar wij nemen daarin onze eigen beslissingen.’

Sein op groen

De organisatoren maken één voorbehoud: ‘Als de regering anders besluit en zegt dat het niet meer mag, dan moeten wij ook annuleren. Maar anders staat het sein voor The Wine Professional op groen.’

Jan-Sebastian Van Lissum voegt er aan toe het heel jammer te vinden dat de Horecava heeft besloten tot uitstel. Hij heeft er echter wel begrip voor. ‘Wij zijn een kleinere beurs en hebben minder aanloopkosten, we kunnen heel snel schakelen en werken met korte lijnen. Met standhouders hebben we goede afspraken gemaakt over annuleringskosten en dergelijke.’

Minder kosten

‘Ook onze standhouders maken vooraf niet enorm veel kosten. Bij wijze van spreken komen ze met hun dozen met wijn en wat attributen naar de RAI toe. Daar doe ik ze natuurlijk mee te kort, maar feit is dat de meeste wijnimporteurs geen enorme spektakels opbouwen.’

Verder laat hij weten dat alle richtlijnen van het RIVM voor doorstroomlocaties zullen worden opgevolgd. ‘De draaiboeken voor de verschillende scenario’s liggen klaar. Nog van vorig jaar…’, verzucht de organisator. Toen gingen zowel Wine Professional als de Horecava niet door. ‘Voor nu hebben we een beursplattegrond die ruim is ingetekend met brede gangpaden.’

‘Standhouders willen wel’

Standhouders hebben uit eigen beweging niet geannuleerd bij de familie Van Lissum. ‘We kregen wel wat vragen van hen na de persconferentie van 12 november. En nadat de Horecava publiceerde te kiezen voor uitstel. Van Lissum: ‘Standhouders hebben juist zin in echt contact met wijnliefhebbers. En wij kunnen dat veilig en volgens de regels faciliteren.’

Jan-Sebastian ging zelf afgelopen weken kijken bij een aantal beurzen, zoals de Masters Expo die ook plaatsvond in de Rai. Hier vond de QR-check plaats en moesten borrels op de stand geplaceerd plaatsvinden. ‘Ging allemaal heel goed’, besluit hij.