Kabinet koerst af op verlenging avondlockdown: streep door kerstdiner voor horeca

Kabinet koerst af op verlenging avondlockdown: streep door kerstdiner voor horeca

Het kabinet lijkt voornemens de 'avondlockdown' te verlengen. Eerder deze week bleek al dat de maatregelen, waardoor de meeste zaken vanaf 17.00 uur 's avonds dicht zijn, waarschijnlijk langer van kracht blijven. Volgens betrokkenen is het kabinet na overleg op het Catshuis niet van gedachten veranderd.

Ook het Outbreak Management Team heeft na overleg op vrijdag geadviseerd de regels nog niet te versoepelen. Het kabinet spreekt ook begin deze week nog over de maatregelen. Dan worden de officiële besluiten genomen. Maandagavond spreken ook de voorzitters van veiligheidsregio's met elkaar. Dinsdagavond geven demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge een persconferentie.

Maatregelen tijdens de feestdagen ook van kracht

Vermoedelijk blijven de regels tot in het nieuwe jaar in stand. Dat betekent dat ze ook tijdens de feestdagen gelden.

Het kabinet wacht nog steeds op een duidelijke 'kentering' van de coronacijfers. Deze week daalde het gemiddelde aantal besmettingen elke dag, maar zondag kondigde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wel nog aan dat het in 24 uur 16.671 positieve coronatestuitslagen had geregistreerd.

Avondlockdown horeca

Naast een sluiting van 17.00 uur, is de 1,5 meter afstand terug ingevoerd. Daarnaast wordt nog controle van de coronapas gevraagd. Ook moeten medewerkers en gasten een mondkapje dragen wanneer ze zich door het restaurant bewegen.

Sluiting met Kerst

Restaurants worstelen ook dit jaar weer met onzekerheid rondom Kerst. Steeds meer zaken kiezen ervoor om dan dicht te blijven vanwege de aanhoudende onzekerheid rondom deze feestdagen. De horeca riep het kabinet eerder al op om duidelijkheid te geven. Restaurants twijfelen of ze moeten gaan inkopen voor een kerstdiner in het restaurant, of dat ze zich gaan focussen op de kerstbox en de afhaal- en bezorgservice. Veel restaurants hebben de knoop al doorgehakt en aangekondigd de deuren gesloten te houden met de feestdagen.