Nieuwe voorwaarden werkvergunning voor koks uit Azië

Nieuwe voorwaarden werkvergunning voor koks uit Azië
Utrecht Leidsche Rijn Opening Jumbo FoodMarket Leidsche Rijn

Diverse horecabedrijven werken met koks uit Azië. Hiervoor gelden er vanaf 1 januari 2022 nieuwe voorwaarden als het gaat om een werkvergunning.

Als de kok nog niet in Nederland is, dan moet je als werkgever eerst in Nederland, de EU/EER-landen en Zwitserland zoeken naar werknemers en de vacature melden bij UWV. Als die zoektocht niet lukt en de vacature staat minimaal 5 weken open, dan kunnen werkgevers voor een kok uit Azië een werkvergunning aanvragen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Als de kok al in Nederland is

Als de kok al is toegelaten tot de Nederlandse arbeidsmarkt en een verlenging van de werkvergunning is gewenst, dan gelden er andere voorwaarden. Werkgevers kunnen een verlenging van de werkvergunning voor een Aziatische kok aanvragen als zij tijdens de looptijd van de huidige werkvergunning personeel heeft opgeleid voor functies in de Aziatische keuken. Dan gaat het om voor minimaal 1 van deze opleidingen:

  • Een opleidingstraject door een werknemer van het keukenpersoneel die geen vergunning nodig heeft. Dit toon je aan door een kopie van zijn certificaat mee te sturen met de aanvraag.
  • Een werknemer van het keukenpersoneel die geen vergunning nodig heeft, heeft een training in het restaurant gevolgd. Dit noemen we ‘training on the job’. Je toont dit aan door de bijlage ‘leertraject training on the job’ – van het aanvraagformulier – mee te sturen met de aanvraag.
  • Een afgeronde stage in het kader van een ROC-koksopleiding. Je toont dit aan door de stageovereenkomst die is ondertekend door het ROC, de stagebieder (werkgever) en de student mee te sturen met de aanvraag.

UWV bekijkt of er wordt voldaan aan de regels die gelden voor Wet arbeid vreemdelingen (Wav). UWV toetst bij een verlenging of de werkgever zich aan de voorwaarden heeft gehouden én of de werkgever de buitenlandse kok elke maand het loon heeft betaald dat is afgesproken en dat op de vergunning staat vermeld.

Aanvraagformulieren

De aanvraagformulieren staan op ind.nl. Het hangt van uw situatie af welk formulier u gebruikt voor uw aanvraag:

  • Kies voor de werkvergunning voor Aziatische koks het formulier ‘Aanvraag voor het verblijfsdoel arbeid in loondienst - Aziatische horeca (referent)’.
  • Kies voor de verlenging van een werkvergunning voor Aziatische koks het formulier ‘Aanvraag verlenging verblijfsvergunning voor het verblijfsdoel arbeid in loondienst – Aziatische horeca (referent)’.