Hans Rijnierse koninklijk onderscheiden

Hans Rijnierse koninklijk onderscheiden

Aan de vooravond van zijn terugtreden als topman van Sodexo ontving Hans Rijnierse een Koninklijke Onderscheiding uit handen van Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam. Rijnierse kreeg de onderscheiding voor alles dat hij tot stand heeft gebracht.

De topman van Sodexo treedt op 1 januari 2014 terug uit de dagelijkse leiding. Hij bouwde het catering- en facilitaire bedrijf van de grond af op, van tien mensen bij Van Hecke Catering in 1969 tot een organisatie met meer dan vijfduizend medewerkers. Zelf heeft hij alle stappen in het bedrijf doorlopen, van cateringmanager tot ceo Sodexo Nederland sinds 1988 en ceo Sodexo Benelux sinds 2006. Daardoor voelt hij zich altijd zeer betrokken bij de mensen op de werkvloer. Naast zijn baan maakt Hans Rijnierse zich sterk voor organisaties als het Liliane Fonds, het Erasmus MC Vriendenfonds en de Nationale Taptoe.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb: 'Hans Rijnierse is een deskundig ondernemer die opkomt voor zijn werknemers en de belangen van ondernemend Nederland. Een aimabel mens bovendien, die in brede kring op veel waardering en respect kan rekenen. Een beroep op zijn kennis en kunde is nooit tevergeefs.'

De heer Rijnierse was initiatiefnemer van branchevereniging Veneca (vereniging Nederlandse cateringorganisaties) waardoor de cateringbranche zich kon ontwikkelen tot een serieuze gesprekspartner in het bedrijfsleven en voor de politiek. Hans Rijnierse zorgde voor eenduidig arbeidsvoorwaardenbeleid, waardoor een gelijk speelveld ontstond voor de aangesloten bedrijven. Verder speelde Veneca een pioniersrol op het gebied van voedselveiligheid, verduurzaming en ondersteuning van een gezond gewicht bij alle werknemers. In zijn bestuursfuncties bij VNO-NCW en de SER (sociaaleconomische raad) droeg Hans Rijnierse bij aan een uitstekend imago van de branche.

Afscheid

Hans Rijnierse nam afscheid van het voltallige management van Sodexo Nederland tijdens een diner in de Cruiseterminal op de Wilhelmina-pier. Burgemeester Ahmed Aboutaleb reikte hem de onderscheiding van Officier in de Orde van Oranje-Nassau uit. Dit is een bevordering, sinds 25 april 1994 was hij Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hans Rijnierse is op 1 juli 2002 ook onderscheiden met de Chevalier de l'Ordre National du Mérite (Ridder van de Nationale Orde van Verdienste) door de toenmalige Franse ambassadeur Mme Anne Gazeu-Secret.