Gezonde schoolkantine is wel mogelijk

Gezonde schoolkantine is wel mogelijk

Een gezond aanbod in de schoolkantine dat ook wordt afgenomen door de leerlingen. Het kan, zo bewijst het Karel de Grote College in Nijmegen.

Het Karel de Grote College biedt veel biologische producten aan. De cateringmedewerkers verzinnen elke dag andere gerechten, zo vertelt de kantinejuffrouw aan Hart van Nederland.  De school werd in schooljaar 2009-2010 tweede in de strijd om de titel Gezonde Schoolkantine. ‘Dat stimuleerde ons om op deze manier verder te gaan.” De school heeft geen frituur en ook geen drankautomaten.

Brigades

Speciale Schoolkantine Brigades bezoeken dit jaar op initiatief van het Voedingscentrum kantines van verschillende middelbare scholen. Ze willen in samenwerking met de overheid zorgen dat scholieren gezonder gaan eten. Vanaf 2015 moeten alle kantines grotendeels gezonde producten aanbieden.

Het aanbod van een gezonde schoolkantine bestaat volgens het Voedingscentrum voor minimaal 75% uit producten die tot de schijf van vijf behoren en voor 25% uit snoep en snacks. Veel scholen voldoen nog niet aan deze richtlijn en daarom zijn de brigades in het leven geroepen.

In sommige gevallen wil de school wel voldoen aan deze norm, maar vinden de producten geen aftrek onder de leerlingen. Zo heeft het Johan de Witt gymnasium in Dordrecht een periode geprobeerd verse producten aan te bieden, zoals fruit en verse sapjes. “Uiteindelijk zijn we daar weer mee gestopt, omdat de producten niet verkocht werden. De school staat midden in het centrum en de leerlingen gingen naar een van de vele winkels om daar snacks te halen”, meldt de school.