Twee jaar geleden ging het eerste vaatje voor 75.000 euro van de hand, en vorig jaar voor 70.000. De symbolische veiling van het eerste vaatje vond dit jaar voor de 24e keer plaats. De opbrengst gaat traditioneel naar een goed doel, dit jaar is dat het Fonds Psychische Gezondheid.
Er mag dit jaar minder Noordzeeharing worden gevangen. Het vangstquotum is vastgesteld op 200 miljoen kilo. Dat komt doordat er te weinig jonge haringen bij komen. Critici zeggen dat de zee wordt leeggevist.
De daling van het vangstquotum heeft geen invloed op de beschikbare hoeveelheid Hollandse Nieuwe. Slechts 15 procent van de totaal gevangen haring wordt gebruikt voor Hollandse Nieuwe. Dat zijn tweehonderd miljoen haringen. Die haring wordt in zes weken tijd, tussen half mei en eind juni, gevangen. Juist dan heeft de haring de juiste grootte en vetheid om er goede Hollandse Nieuwe van te maken.
Ondanks de tegenvallende opbrengst is de haring beter dan vorige jaren, zeggen de kenners. De haring is zilt en goed vet (16 procent), zonder hom of kuit. Door het goede voorjaar konden de visjes lekker groeien.
‘Precies aan de maat’, vond Erik van Loo, chef-kok en eigenaar van het restaurant Parkheuvel in Rotterdam, die als keuringsmeester optrad. Hij serveert de haring in verschillende varianten als amuse.
Terwijl op de Scheveningse visafslag het eerste vaatje Hollandse Nieuwe 55.000 euro opleverde, ging het tweede vaatje in IJmuiden voor veel meer van de hand. Dat bracht 87.500 euro op, bijeengebracht door zeventig lokale ondernemers.