Johannes van Dam hekelt sterrenstatus koks

Johannes van Dam hekelt sterrenstatus koks

Niet de klant is koning in de horeca, maar de koks. 'Zij maken de dienst uit en bepalen wat en hoe. Wijzigingen op het menu zijn uit den boze. Gastvrijheid is tegenwoordig een uitzondering.' Met deze scherpe woorden bekritiseert Johannes van Dam restaurants in zijn column in weekblad Elsevier.

Culinair kenner en recensent Johannes van Dam hekelt de sterrenstatus van de koks in zijn column. Hij wil terug naar een gastvrije horeca waar de klant weer koning is in plaats van de kok.

Koks zijn sterren

‘Koks zijn de sterren in eindeloze series op de buis, in kranten en tijdschriften. We mogen blij zijn dat ons wordt toegestaan bij ze op audiëntie te komen, als we ons maar bescheiden opstellen.’

Wijziging menu

Hij vervolgt: ‘Ze gaan er van uit dat de gast niet veel te willen heeft. Bij Gods gratie mag je iets uitkiezen van de kaart, maar wijzigingen zijn uit den boze. Zelfs al verzet je huisarts zich tegen, bijvoorbeeld het gebruik van aardappel, en vraag je daarom, ik zeg maar wat, polenta of rijst. Zoals het op de kaart staat, heeft de kok het gecreëerd en zo zul je het eten ook,’ aldus een kritische Van Dam in Elsevier.

Eerder deze maand ontstond ophef over Joop Braakhekke die kritiek zou hebben geuit op tv-koks als Herman den Blijker en Jonnie Boer. Braakhekke zelf ontkende later kritiek te hebben geleverd. Van Dam kan dit niet doen; hij schreef het zelf op.