Het vegavlees wordt op de markt gebracht door de Vegetarische Slager. Dat is een initiatief van een aantal mensen die verbonden zijn aan de PvdD. Chef-kok Marco Westmaas van Elzenduin was erg te spreken over het product. ‘Ik heb het laatst voorgezet aan een vegetarische gast. Hij vond het bijna eng. ‘Dit komt wel erg dichtbij’, zei hij', aldus Westmaas in de Volkskrant.
‘Veel consumenten willen best minderen met vlees’, meent Jaap Korteweg, mede-initiatiefnemer en echtgenoot van Marianne Thieme. ‘Maar het ontbreekt ze aan een goed alternatief. Je breng toch een offer als je geen vlees meer eet.’
Het nieuwe vegavlees moet die mensen over de streep trekken. De Beeter-vleesvervanger kan lijken op kip, maar ook op een hamlap of een biefstuk. Het product bestaat uit sojameel, maar het precieze productieproces is geheim.
In Nederland werd vorig jaar voor 62 miljoen euro aan vleesvervangers gekocht. Dat is minder dan twee procent van het bedrag dat werd uitgegeven aan vlees. Toch neemt het gebruik van vervangend vlees wel toe: sinds 2001 is de omzet verdubbeld, zegt de groep.
Beeter is ontwikkeld door Ojah, een bedrijfje in Wageningen. Het bedrijfje zou er als eerste in geslaagd zijn om een vezelstructuur te maken met soja-eiwit.