Rookverbod horeca steeds beter nageleefd

Rookverbod horeca steeds beter nageleefd

Horecaondernemers houden zich volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit steeds beter aan het rookverbod. Bij restaurants, cafetaria's, sportkantines, hotels en centra voor kunst en cultuur is de naleving inmiddels bijna 100 procent. Cafés en discotheken blijven met 74 procent nog steeds achter, maar ook daar wordt het rookverbod de afgelopen jaren steeds beter nageleefd.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) presenteerde de cijfers woensdag 25 februari. Het onderzoek is in september en oktober 2014 onder circa 900 horecabedrijven in 25 gemeenten uitgevoerd door bureau Intraval.

Cafés en discotheken

Inspecteurs van de NVWA hebben in 2014 bijna 23.000 rookinspecties uitgevoerd. Hierbij zijn 619 schriftelijke waarschuwingen en 1578 boetes uitgedeeld.

Boetes

Het overgrote deel van de boetes ging naar cafés en discotheken. De boete voor een eerste overtreding bedraagt €600. Bij herhaling kan dit oplopen tot €4500.

Opvallend is dat de helft van de kleine cafés waar tot 10 oktober 2014 nog wel mocht worden gerookt, vóór die datum al rookvrij was.

Personeel

Als gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad is de uitzondering op het rookverbod voor kleine cafés zonder personeel op bovengenoemde datum komen te vervallen en geldt het rookverbod in de hele horeca.

Campagne

Donderdag 5 februari is de overheidscampagne 'Alle horeca rookvrij' gestart om het publiek en de ondernemers te informeren.

Rookcontroles

Jaarlijks sterven in Nederland volgens de NVWA enkele duizenden mensen door meeroken. Onder rokers is het aantal sterfgevallen als gevolg van roken 20.000 per jaar.

Ook hebben zogeheten mee-rokers 20 à 30 procent meer kans op een ziekte aan het hart. Rookcontroles blijven daarom een prioriteit van de NVWA.

Bron: ANP