Kamerprijs Amsterdam naar €142,60 per nacht

Kamerprijs Amsterdam naar €142,60 per nacht

De gemiddelde prijs voor een hotelovernachting in Amsterdam stijgt dit jaar met 7 procent naar €142,60 per nacht. De stad is hiermee koploper in Europa. Dit becijfert accountants- en adviesbureau PwC.

De stad was vorig jaar goed voor 15,5 miljoen overnachtingen, tegenover 13,9 miljoen een jaar eerder. Dit jaar wordt in heel Nederland een groei van het toerisme van minstens 5 procent voorzien, waarvan ook Amsterdam stevig zal profiteren. De gemiddelde kamerprijs Amsterdam ligt nu op  €142,60 per nacht.

De groei de komende jaren komt ook door de komst van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) dat in de hoofdstad zal worden gevestigd. In Londen, waar het EMA nu nog zit, zorgt het agentschap jaarlijks voor 40.000 overnachtingen. Die komen nu naar Amsterdam. Verder is het Amsterdam Dance Event een belangrijke trekker voor toeristen. Verder zullen strengere regels voor onder meer Airbnb de hotelsector op termijn goed doen.

In het Zwitserse Genève wordt het meeste geld gerekend voor een overnachting. Hier ligt de prijs op €242,90. Parijs, Zürich, Londen en Rome maken de top vijf compleet. Amsterdam is op de lijst de nummer zes met een gemiddelde prijs van €142,60 euro per overnachting.

De economische groei duwt volgens PwC de Europese hotelsector naar 'ongekende hoogte'. In Europa werden vorig jaar 671 miljoen toeristische bezoeken afgelegd, hetgeen een stijging met 8 procent betekende op jaarbasis. De omzet steeg met 11 procent tot bijna 21 miljard euro.

>> Pim Evers: voorzitter KHN Amsterdam: Toeristenbelasting is geen melkkoe