Sommelier Lotte Wolf (32) overleden

Sommelier Lotte Wolf (32) overleden

Lotte Wolf, wijnmaker, winedirector van Bridges* en wijnexpert voor Misset Horeca, is op 11 september plotseling overleden. Dat heeft Bridges op Facebook bekendgemaakt.

‘Met grote verslagenheid hebben wij kennis genomen van het plotseling overlijden van onze dierbare collega Lotte Wolf’, meldt Bridges op Facebook. ‘Lotte is als winedirector van hotel Sofitel Legend The Grand Amsterdam onlosmakelijk verbonden aan restaurant Bridges. Wij zullen haar als mens en als vakvrouw enorm gaan missen.’

‘Wijnmaken zit in mijn bloed, zei Lotte altijd. Maar het was juist de combinatie met haar werk als winedirector bij Bridges* wat haar gelukkig maakte’, memoreert Marjon Prummel, hoofdredacteur van Misset Horeca. ‘Voor Misset Horeca schreef ze sinds enkele jaren veelgelezen blogs over wijn. Want schrijven vond ze ook leuk, en we waren in gesprek over het schrijven van meer artikelen over wijn. Dat was Lotte: multi-getalenteerd, enthousiast, gepassioneerd en sprankelend. We zullen haar enorm missen.'

Jongste vinoloog van Nederland

Wolf zette de eerste stappen van het sommeliersvak in Nieuw-Zeeland, waar ze op haar 18e rondreisde en een baan zocht om wat geld te verdienen. Zonder enige kennis van zaken blufte ze zich naar een functie in de bediening van een viersterrenhotel. Ze leerde er veel over Nieuw-Zeelandse wijn, en wist dat ze verder wilde in de wijn.

Terug in Nederland kon ze aan de slag als assistent-sommelier bij Fifteen, daarna werd ze sommelier bij Seinpost*, zonder veel benul te hebben van de wereld van de Michelinsterrenrestaurants. Maar Wolf was leergierig, stak al haar vrije tijd in wijn en behaalde als jongste cursist ooit het vinologendiploma.

Haar volgende stap bracht haar naar restaurant ’t Zilte** in België. Inmiddels had ze in Portugal en Australië al eens wijnoogsten meegemaakt, en voorzichtig rijpte het idee ooit zelf wijn te maken.

Diepe liefde voor wijn

Op haar 23e vroeg Sergio Herman haar om sommelier te worden bij Oud Sluis***, en na de sluiting werkte ze bij Pure C* en bemoeide zich met de wijnkaart van The Jane**.

In 2015 start ze bij Sofitel Legend The Grand, bij restaurant Bridges*. Eerst als sommelier, later wordt ze ook maître. Tegelijk maakt ze ook serieus werk van het wijnmaken, onder auspiciën van Johan Meyer. In 2016 maakt ze haar eerste eigen wijn.

Over haar belevenissen als wijnmaker, sommelier en wijnfanaat schreef ze sinds 2015 een maandelijkse bijdrage voor Misset Horeca. Haar laatste bijdrage verscheen op 4 september, over Nederlandse wijn. Uit de columns van Lotte Wolf sprak altijd haar gedrevenheid, haar oneindige kennis van en haar diepe liefde voor wijn.