Michel van der Kroft wint met team Nederland Palingbokaal 2018

Michel van der Kroft wint met team Nederland Palingbokaal 2018

Nederland heeft de strijd om de palingbokaal gewonnen van België. Op maandag 17 september 2018 vond de interland plaats op Gastvrij Rotterdam. Michel van der Kroft van 't Nonnetje in Harderwijk wist samen met Marco van der Wijngaard van 't Amsterdammertje en Reinaud Kloprogge van La Rive de Belgen te verslaan.

Beide teams moesten drie gerechten bereiden met paling als ingrediënt. De interland is een initiatief van Gastropedia.nl en Euro-Toques, de organisatie van topkoks en restaurateurs. Zij wisten sterspelers uit de culinaire ere-divisie van beide landen naar Ahoy te halen.

Team Michel van der Kroft

Voor Nederland stonden opgesteld: SVH meesterkok en Paling-patron 2018 Michel van der Kroft van t’ Nonnetje** in Harderwijk, Reinaud Kloprogge, junior sous-chef van La Rive Amstel InterContinental te Amsterdam en Marco van der Wijngaard, sous-chef van ’t Amsterdammertje*in Loenen aan de Vecht en Euro-Toques Young Chef 2015. Willem Himmelreich trad op als coach. paling

Voor België kookten Jo Grootaers van Altermezzo* in Tongeren, Dennis Broeckx van Under The Palmtrees (vroeger L’epicerie du cirque) in Antwerpen en Chef Nils Delvaux van Café d’O in Sint Amands. De bondscoach van België is culinair journalist Caroline Dhont.

Drie amuses en drie gerechten

De chefs kookten drie amuses waarvan een met gerookte paling en een met palingsoep. Spelregels tweede helft: de chefs koken drie gerechten, met in ieder geval: paling in t ’groen, of een variatie daarop en een gebakken variant.

Felix Wilbrink was juryvoorzitter en hij werd bijgestaan door chef kok Dervilla O’Flynn van Ballymaloe House in Ierland en Euro-Toques Ierland, culinair journalist Luc Hoornaert uit België en Alex Koelewijn, palingspecialist en voorzitter Stichting Duurzame Palingsector Nederland.

Juryvoorzitter Wilbrink roemde de creativiteit van de deelnemende koks: ‘Het niveau lag bijzonder hoog. Wat een smaken, wat een combinaties. De Nederlanders kookten volgens de nieuwste trends met veel zuurtjes, wat soms wel te veel van het goede was. De Belgen lieten veelal het karakter van paling goed uitkomen, met soms een overload van smaak. Het was echt een close finish.’

Zie hier hoe Alex Koelewijn een paling fileert voor de beursbezoekers van Gastvrij Rotterdam.

Hoe fileer je paling?

Bekijk hieronder beelden van de wedstrijd