Koen van der Plas (Inter Scaldes) Sommelier van het jaar GaultMillau 2019

Koen van der Plas (Inter Scaldes) Sommelier van het jaar GaultMillau 2019

Koen van der Plas is door GaultMillau op maandag 3 december 2018 verkozen tot Sommelier van het Jaar 2019. Van der Plas is hoofdsommelier bij driesterrenrestaurant Inter Scaldes van Jannis en Claudia Brevet in Kruiningen.

Koen van der Plas schenkt bij Inter Scaldes het assortiment van zo'n 500 wijnhuizen. Van der Plas werkt sinds 2012 voor het toprestaurant - met hotelkamers - van Jannis en Claudia Brevet. Vorig jaar werd het restaurant door Michelin beloond met een derde ster. En nu mag Koen van der Plas zich Sommelier van het Jaar GaultMillau 2019 noemen. Inter Scaldes scoort 19,5 uit 20 punten in de gids.

Koen van der Plas, hoofdsommelier van driesterrenrestaurant Inter Scaldes bracht recent een boek uit over Nederlandse wijnen gecombineerd met topgastronomie. Naast Inter Scaldes werkten ook Librije’s Zusje, Da Vinci en De Groene Lantaarn mee aan het boek Wijn & Spijs uit NL. Van der Plas zocht Nederlandse wijnen die hij bij Inter Scaldes zou kunnen serveren. En hij vond ze! Koen van der Plas proefde voor zijn boek ontelbaar veel Nederlandse wijnen. ‘Variërend van gewoon slecht tot extreem goed. Anders dan bij andere boeken, was het uitgangspunt om wijnen te vinden die ik met trots in restaurant Inter Scaldes, waar ik hoofd sommelier ben, zou willen serveren. En ik kan je zeggen, die hebben we gevonden.’

GaultMillau 2019 over Koen van der Plas
Van der Plas is een jonge sommelier, die leeft voor zijn vak, die leeft voor wijn en die niet bang is om zijn ideeën tot het einde uit te werken. Ik wil goede Nederlandse wijn schenken in Inter Scaldes, dacht hij. Dus schreef hij een boek en proefde hij vele tientallen wijnen uit Nederland. Zijn boek Wijn & Spijs uit Nederland is ondertussen een standaardwerk over de wijnbouw in Nederland. Van der Plas is groter is dan zijn beroep, maar blijft zichzelf en laat een frisse wind door de zaal van Inter Scaldes waaien. Degusteren is zijn hobby, proeven is zijn vak.

Van der Plas werd door de vorige uitgever van GaultMillau Nederland, Jan van Lissum, in 2014 uitgeroepen tot meest talentvol sommelier van Nederland. 

Bekijk hier de Absolute Top van GaultMillau 2019>