Eerste pizzabakkers geslaagd voor erkend diploma SVH Pizzaiolo

Eerste pizzabakkers geslaagd voor erkend diploma SVH Pizzaiolo

Dok030 in Utrecht startte in oktober 2018 met een uniek scholingsproject: de opleiding tot 'pizzaiolo', mét baangarantie. De eerste cursisten hebben examen gedaan en op maandag 11 maart ontvangen ze als eerste in Nederland het branche-erkende diploma SVH Pizzaiolo.

Het opleidingstraject tot gediplomeerd pizzabakker duurde vijf maanden. Op verzoek van Dok030 wordt onderzocht of pizzabakker als officieel beroep erkend kan worden, waarbij het een eigen plek krijgt in de horeca-cao.

Ricardo Eshuis van SVH is enthousiast over de opleiding. ‘Voor zij-instromers is het een super manier om toch met diploma’s op zak in de horeca te werken. Je hoeft niet allemaal het papiertje voor kok of zelfstandig werkend kok te hebben. Het diploma tot Pizzaioli is een heel mooie opstap.’

Pizzabakker beheert Italiaans ambacht

Vanuit de Italiaanse horeca is een grote vraag naar goed opgeleide ‘pizzaiolo’s’ (pizzabakkers) die het ambacht uit Italië beheersen.  Als coöperatie van sociaal ondernemers wil Dok030 deze vraag beantwoorden door mensen die op zoek zijn naar werk, maar waarbij de startkwalificatie ontbreekt, de opleiding tot pizzaiolo aan te bieden. Bij het opleiden van de cursisten wordt hierbij veel rekening gehouden met de persoonlijke situatie en ontwikkeling van de deelnemers.

Theorie en praktijk

Tijdens de opleiding hebben de cursisten zowel theoretische kennis als praktijkervaring opgedaan. Zo leerden ze van een echte Italiaan over de historie van het pizzabakkersambacht en gingen zij aan de slag in het online opleidingsportal van SVH: SVH Horecatalent. Hierin is een speciale module ontwikkeld voor de pizzaiolo.

In combinatie met het leren in de praktijk over onder andere het deeg, snijtechnieken, het kiezen van de juiste ingrediënten, het gebruik van de ovenschep en kennis over hygiëne, geeft de opleiding de deelnemers alle kennis en vaardigheden die zij nodig hebben om direct aan de slag te kunnen gaan als pizzaiolo.

svh

Pilotexamen SVH Pizzabakker

SVH vindt het belangrijk dat de pizzeria’s er vakbekwaam personeel bij krijgen. Het examen bestaat uit een theorie- en een praktijkonderdeel. Tijdens het praktijkonderdeel moeten er uiteraard pizza’s worden gebakken! De cursisten die slagen voor het pilot examen SVH Pizzaiolo kunnen hiermee een branche-erkend diploma toevoegen aan hun cv.

Het diploma SVH Pizzaiolo is ontwikkeld in samenwerking met de horecabranche en wordt erkend door alle belangrijke branchepartijen. Het examen is ontwikkeld op basis van de eisen die Stichting Examenkamer stelt.


>> Meer over opleiden

Bekijk deze collectie

Medewerker in dienst

Verschillende aspecten spelen een rol als het gaat om medewerkers die aan het werk zijn. In deze collectie staan tips & tricks voor horecaondernemers als het gaat om het behouden en opleiden van medewerkers, samenwerken, inroosteren en ziekte. Ook delen ondernemers hun praktijkvoorbeelden.