Restaurant Elea: competitie borden kapot gooien op 1 april

Restaurant Elea: competitie borden kapot gooien op 1 april

Restaurant Elea in Rijswijk houdt vandaag - 1 april 2019 - een competitie borden kapot gooien. Eigenaren Takis Panagakis en Bibi Kuyp kondigden de actie zondag 31 maart aan. 'Bij ons restaurant was het tijd om het servies te vernieuwen. We organiseren de competitie borden kapot gooien met een knipoog naar de Griekse traditie.'

Eigenaar Takis Panagakis van Restaurant Elea in Rijswijk heeft Griekse roots. Hij schrijft op Facebook: ‘Bij restaurant Elea is het tijd om het servies te vernieuwen. En omdat het oude servies weg moet, organiseert restaurant Elea aanstaande maandag de eerste nationale borden-kapot-gooi-dag, met een knipoog naar de Griekse traditie.

‘Diegene die zoveel mogelijk scherven van de borden kan maken wordt als winnaar gekozen en wint een reis naar Griekenland met een cursus potten bakken en een diner voor 2 bij restaurant Elea', besluit Panagakis de 1 april grap.

1 april grap

De chef krijgt in ieder geval veel reacties op Facebook. Sommigen hebben de grap direct door. Anderen wijzen het ondernemersduo op de verspilling van het servies ‘die echt niet meer kan deze tijd’. ‘Geef het servies dan weg aan mensen die het kunnen gebruiken,’ reageert iemand. Een andere gast is verbaasd dat het mooie servies dat Elea heeft aan vervanging toe is. ‘Zo’n mooi servies gooi je toch niet kapot!?’

Een ander reageert grappig met de woorden ‘dat heb ik nou altijd al eens willen doen. Lijkt me fantastisch.’ Takis en Bibi laten weten dat ze flink hebben gelachen om de comments op hun post.  Het was gewoon een grap!

takis panagakis
Bibi Kuyp en Takis Panagakis.

Borden gooien Griekenland

Grieken gooiden inderdaad vaak hun bord stuk, maar dit ritueel is nu officieel verboden. Borden zijn vervangen door bloemen. Wil je als restaurant toch dat gasten hun borden stuk kunnen gooien dan is daar een speciale vergunning voor nodig.

Bij huwelijken wordt het nog wel eens ingezet: gastengooien het servies stuk op de grond en vervolgens mag het bruidspaar de scherven opruimen. Het kapot gooien moet kwade geesten weren en het schoonmaken geeft aan dat het kersverse paar elke uitdaging samen aankan.


Meer over Restaurant Elea