Burgemeester sluit hotel in Zaandijk tijdelijk

Burgemeester sluit hotel in Zaandijk tijdelijk

Burgemeester Jan Hamming van Zaanstad heeft het hotel waar woensdagochtend een explosie was tijdelijk gesloten, meldt de gemeente. Dit in verband met de veiligheid in de directe omgeving van Hotel Zaandijk op de Lagedijk.

De sluiting is voor vier weken, maar kan kan worden verlengd.

Zoekactie naar verdachte

De ontploffing lijkt volgens de politie een doelgerichte actie. Een onbekend persoon legde rond 02.25 uur iets neer wat is ontploft. De persoon was in het zwart gekleed en ging er na de explosie vandoor op een scooter zonder kentekenplaat. De politie is een zoekactie begonnen, maar heeft de verdachte nog niet te pakken. De manager van het hotel heeft geen idee wie er achter de aanslag zou kunnen zitten.

Hotelgasten elders ondergebracht

Er raakten geen mensen gewond. Ongeveer dertig hotelgasten zijn geëvacueerd en elders ondergebracht. Het hotel ligt op loopafstand van de Zaanse Schans, waar dagelijks duizenden toeristen komen.

Onderzoek

De politie onderzoekt ook of er een verband is tussen de explosie en een brand in het pand eerder dit jaar toen er brand is gesticht in de keuken.

Pressiemiddel

De laatste tijd zijn explosieven een veel gebruikt pressiemiddel van criminelen: om hun zin te krijgen hangen ze handgranaten aan deuren van discotheken en coffeeshops, die dan op last van de gemeente voor bepaalde tijd de deuren moeten sluiten. Dat er daadwerkelijk iets ontploft, is gelukkig een zeldzaamheid. Voor banden van de eigenaren met criminelen is geen aanwijzing.