nieuws

Bomaanslag jaagt gasten uit Zaans hotel

Hotel 999

Een explosief dat volgens getuigen rond 02.30 in de nacht van dinsdag op woensdag werd neergelegd bij Hotel Zaandijk in Zaandijk heeft de houten gevel van het pand ontzet. Er vielen geen gewonden, de hotelgasten zijn ondergebracht bij andere hotels in de omgeving.

Bomaanslag jaagt gasten uit Zaans hotel

De politie spreekt van een doelgerichte actie tegen Hotel Zaandijk en is op zoek naar de in donkere kleding gestoken berijder van een scooter zonder kentekenplaat, die volgens getuigen het explosief bij het hotel plaatste.

Een raam, inclusief het kozijn, ligt buiten voor het gebouw. Hoe groot de ravage binnen is, is niet duidelijk. Na de explosie, rond 2.30 in de nacht, zijn de 31 aanwezige gasten opgevangen in een brandweerkazerne en daarna ondergebracht bij andere hotels in de omgeving.

Hotel Zaandijk ligt op loopafstand van de Zaanse Schans, waar dagelijks duizenden toeristen komen. In hetzelfde pand zit restaurant Il Molino, van dezelfde eigenaren. Dat werd in januari getroffen door inbraak, waarna brand ontstond. Opzet voor die brand is toen niet aangetoond.

De laatste tijd zijn explosieven een veel gebruikt pressiemiddel van criminelen: om hun zin te krijgen hangen ze handgranaten aan deuren van discotheken en coffeeshops, die dan op last van de gemeente voor bepaalde tijd de deuren moeten sluiten. Dat er daadwerkelijk iets ontploft, is gelukkig een zeldzaamheid. Voor banden van de eigenaren met criminelen is geen aanwijzing.

De Armeense eigenaren van Hotel Zaandijk openden het hotel ruim een jaar geleden, zegt een naastgelegen ondernemer in het   Noordhollands Dagblad.

Reageer op dit artikel