Elf Nederlandse restaurants in Top 100 Beste Groenterestaurants

Nederland staat met elf restaurants in de Top 100 van beste groenterestaurants van de wereld. De Librije bezet de hoogste notering op nummer 9. De lijst is een initiatief van We’re Smart van Frank Fol en is maandag 6 mei in Amsterdam gepresenteerd. Bord'Eau wint de titel Beste Groenterestaurant 2019 van Nederland.
Delen:
Koen van den Hurk en Bas van Kranen van Bord'Eau en Frank Fol.

Restaurant Bord’eau in Amsterdam met chef Bas van Kranen achter de kachel, won de titel beste Groenterestaurant van Nederland 2019. De twee overige genomineerden waren restaurant Boompjes in Overloon en Juniper en Kin in Amsterdam, QO Hotel. Groentechef Frank Fol zit achter de top 100 en de prijzen voor beste groenterestaurants.

De nummer 1 van de wereld en aanvoerder van de top 100 bevindt zich in Spanje: het is het restaurant van Xavier Pellicer, El Menjador in Barcelona. De Librije in Zwolle van Jonnie en Therese Boer is op 9 de eerste Nederlandse notering.

Nederlandse noteringen top 100 Beste Groenterestaurants

9 Librije in Zwolle
15 Bolenius in Amsterdam
16 Spectrum in Amsterdam
45 Juniper & Kin in Amsterdam
38 Bord’eau in Amsterdam
53 Pollevie in Den Bosch
64 Inter Scaldes in Kruiningen
72  De Leest in Vaassen
90 Boompjes Restaurant in Overloon
93 Wannee in Leeuwarden
95 De Treeswijkhoeve in Waalre

>>> naar de gehele top 100

In totaal zijn 75 Nederlandse restaurants opgenomen in de We’re Smart® Green Guide. In de top 100 van dit jaar vinden we 26 nieuwe restaurants. Villa Aida in Wakayama (Japan) is de hoogste nieuwkomer op de 17e plaats. Restaurant Joia in Milaan is de hoogste klimmer in deze top 100, want het gaat van de 60e naar de 5e plaats.

Top 10 Beste Groenterestaurants

  1. (1) Xavier Pellicer El Menjador, Barcelona, Spanje
  2. (2) Vrijmoed, Gent, België
  3. (4) La Distillerie, Bourglinster, Groothertogdom Luxemburg
  4. (8) L’Arpège, Parijs, Frankrijk
  5. (60) Joia, Milaan, Italië
  6. (5) Graanmarkt 13, Antwerpen, België
  7. (29) Humus & Hortense, Brussel, België
  8. (17) Arabelle Meirlaen, Marchin, België
  9. (6) De Librije, Zwolle, Nederland
  10. 10) Noma, Kopenhagen, Denemarken.

In de We’re Smart® Green Guide 2019 zijn dit jaar meer dan 800 restaurants uit 38 landen opgenomen. Dat zijn 311 restaurants meer dan vorig jaar en 9 nieuwe landen extra. De Benelux kreeg er in totaal 98 nieuwe restaurants bij.

Het restaurant Xavier Pellicer in Barcelona werd voor de tweede maal op rij verkozen tot ‘Best vegetables restaurant number one of the world 2019’. Hoe dat komt heeft te maken met El Menjador, het nieuwe concept dat Xavier Pellicer in zijn restaurant heeft uitgewerkt. El Menjador is een intieme en exclusieve ruimte, met een aparte ingang en plaats voor 16 gasten, waar hij zijn meest persoonlijke gerechten voorstelt. De klant kan kiezen uit drie verschillende menu’s: een veganistisch, een vegetarisch en een omnivoor. Elk menu bestaat uit 9 gangen waarbij hij telkens een creatief gerecht maakt met een seizoenproduct, geïnspireerd op de natuur.

Frank Fol over El Menjador: ‘Ik heb het voorbije jaar vijf keer voor een van de plantaardige menu’s gekozen. En heb telkens vastgesteld dat Xavier Pellicer in een andere dimensie kookt. Zijn plantaardige bereidingen zijn nog creatiever en verfijnder dan alles wat hij daarvoor heeft gemaakt.