De Librije op 46 World's 50 Best Restaurants; Mirazur op 1

De Librije op 46 World's 50 Best Restaurants; Mirazur op 1
Jonnie en Thérèse Boer

De Librije in Zwolle heeft een 46e plek toebedeeld gekregen van de World's 50 Best Restaurants 2019. Het driesterrenrestaurant in Zwolle keert daarmee terug in de lijst, na afwezigheid van één jaar. Jonnie Boer is de enige Nederlandse chef bij de beste 50.

De Librije keert met een 46e plek terug in de top-50 van de World's 50 Best Restaurants. Dat is dinsdag 25 juni bekend gemaakt in Singapore. Vorig jaar was er een 51e plek, maar Jonnie Boer gaf toen al aan sowieso blij te zijn bij de beste 100 te horen. Het Zwolse driesterrenrestaurant is de enige Nederlandse zaak die in de lijst staat.

Wel staan de Nederlandse chefs Richard Ekkebus (Amber** in Hong Kong) en Nick Bril (The Jane** Antwerpen) bij de nummers 51 tot 125. The Jane staat op plek 99, tien plekken lager dan in 2018 en Amber is terug te vinden op plek 102, waar het vorig jaar nog op plek 56 stond bij de World's 50 Best Restaurants.

De nieuwe nummer 1 van de lijst is restaurant Mirazur in het Franse Menton. Het is voor het eerst dat het restaurant van chef-kok Mauro Colagreco op plek één staat. Maar dat heeft ook te maken met de nieuwe reglementen van de lijst: wie ooit op één gestaan heeft, komt in de Hall of Fame en doet niet meer mee.

De top 10 van de World's 50 Best Restaurants 2019

  1. Mirazur, Menton, Frankrijk
  2. Noma, Kopenhagen, Denemarken
  3. Asador Etxebarri, Atxondo, Spanje
  4. Gaggan, Bangkok, Thailand
  5. Geranium, Kopenhagen, Denemarken
  6. Central, Lima, Peru
  7. Mugaritz, San Sebastian, Spanje
  8. Apèrge, Parijs, Frankrijk
  9. Disfrutar, Barcelona, Spanje
  10. Maido, Lima, Peru

Flinke wijziging regels World’s 50 Best Restaurants

De organisatie van de World’s 50 Best Restaurants heeft voor het eerst in haar historie flinke veranderingen doorgevoerd. Zo worden alle voormalige nummers 1 opgenomen in een Hall of Fame, genaamd Best of the Best. Daardoor doen ze niet langer mee met de verkiezing.

Jonnie en Thérèse tijdens de World’s 50 Best Restaurants 2016 in New York.

Dat betekent dat gerenommeerde zaken als The French Laundry, The Fat Duck, El Celler de Can Roca, Eleven Madison Park en de huidige nummer één Osteria Francescana niet langer in de lijst zullen voorkomen.