Conscious Hotels viert 10e verjaardag met plan voor 'groen' bos

Conscious Hotels viert 10e verjaardag met plan voor 'groen' bos

Conscious Hotels, een van de meest duurzame hotelconcepten van Nederland en zelfs van Europa, opende 10 jaar geleden haar eerste hotel. Dit was het eerste duurzame hotel van Nederland. Inmiddels is Conscious gegroeid tot vier hotels, waar in die tien jaar al 800.000 'groene' overnachtingen geweest zijn. Het nieuwste hotel opende een jaar geleden in het Westerpark en kreeg de titel van 'World's Greatest Place' door het Time Magazine. Conscious heeft mooie toekomstplannen, waaronder een Conscious Toeristenbos in Amsterdam.

ConsciousHotels kijkt terug op 10 succesvolle jaren. Niet alleen voor de keten, maar ook voor de ontwikkeling van het belang van duurzaamheid. Bij de allereerste opening werd het woord ‘duurzaam’ nog vaak op een nu ouderwetse manier geïnterpreteerd, zoals stalen tafels en stoelen ‘omdat ze lekker lang mee gaan’.

Tegenwoordig heeft duurzaamheid een andere betekenis en zijn er veel duurzame leveranciers, zoals Royal Dutch Auping (bedden), Yumeko (beddengoed), Mosa (tegels), Kvadrat (stoffering) en Desso (vloerbedekking) waarmee samengewerkt wordt.

De groene manier van werken van Consciouskrijgt overal navolging, ook in de hotelsector. Na Conscious Hotels, die 10 jaar geleden al duurzaamheid de pijler van hun concept maakten, volgden het afgelopen jaar meer nieuwe duurzame hotels in Amsterdam, waaronder het QO Hotel,Hotel Jakarta en Hotel Breeze.

Een goede ontwikkeling, vindt Marco Lemmers, CEO van Conscious Hotels: Fijn dat er steeds meer hoteliers en gasten meedoen. We hebben iedereen nodig om de planeet te redden. Het werkt veel beter als duurzaamheid aantrekkelijk, betaalbaar en dus toegankelijk wordt. Wij noemen dat Eco-Sexy. Ik ben ervan overtuigd dat als de helft van alle mensen 30 procent duurzamer gaat leven, we meer bereiken dan wanneer er maar 1 procent volledig duurzaam bezig is.

Elk hotel duurzaam op z’n eigen manier

Elk Conscious hotel is verschillend en volledig duurzaam op elk een eigen manier. Zo heeft het ene hotel zonnepanelen op het dak, een ander een groen sedumdak, en is een derde hotel 100 procent elektrisch en maakt het volledig gebruik van Nederlandse windstroom.

In alle hotels zijn de designmeubels gerecycled of gecertificeerd, vaak ook cradle-2-cradle. Alles wat geserveerd wordt, is 100 procent biologisch, tot en met de sterke drank in de bar. Fun fact: sinds opening is er in de Conscious Hotels 18.000 kilometer aan toiletpapier verbruikt (85.000 rollen), dat is de afstand van de Noord- tot de Zuidpool. En gasten dronken in de afgelopen 10 jaar maar liefst 72.000 liter aan biologische, fairchain koffie. 

Conscious Toeristenbos

Voor de komende 10 jaar heeft Conscious Hotels verdere uitbreidingsplannen. Lemmers & co ziet nog graag hotels in andere steden in Nederland, zoals Utrecht en Den Haag. Maar ook Kopenhagen en Helsinki staan op de planning.

Daarbij is Conscious niet alleen een hotelketen, maar hebben ze ook restaurants en cafés, en de ambitie van een kenniscentrum wordt steeds sterker. Op deze manier kunnen veel bedrijven, ook in andere sectoren, van elkaar leren op het gebied van duurzaam ondernemen.

Tenslotte zal Conscious zich hardmaken voor een Conscious Toeristenbos, waarbij voor iedere duurzame toerist een boom geplaatst zal worden, in of rond Amsterdam. Zo groeit een bos voor de Amsterdammers om te genieten van al dat groen en tegelijkertijd wordt de biodiversiteit ondersteund en klimaatverandering tegengegaan.