Negen saptrends van 2019

Negen saptrends van 2019

Al enkele jaren zijn sapjes mateloos populair. Voor veel mensen is het drinken van een vers sapje dé manier om snel en gemakkelijk gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen. Met de vraag naar verse sappen is het aanbod behoorlijk uitgebreid. Vergelijken en kiezen wordt daardoor misschien moeilijker, maar echte kwaliteit vinden is gelukkig eenvoudiger. Hieronder vind je de belangrijkste trends op sapgebied.

1. Minder zoete sapjes

Vroeger werd altijd gedacht dat sap met fruit per definitie gezond was. Inmiddels is dat veranderd. De website van het voedingscentrum geeft bijvoorbeeld aan dat fruitsap evenveel suiker (in de vorm van fructose) bevat als frisdranken. Zeker als het ook geen vezels meer bevat, laat het je bloedsuikerspiegel snel stijgen. Het wordt daarom afgeraden voor mensen die overgewicht en diabetes hebben of willen voorkomen. Groentesap bevat veel minder suikers, maar wel veel vitaminen, mineralen en anti-oxidanten. Een goede groentesap kan wel 250 tot 500 gram groenten bevatten. Door een kleine hoeveelheid fruit, kruiden en specerijen toe te voegen, maakt men deze behalve gezond ook bijzonder lekker.

De beste sappen van 2019 mogen met recht culinaire hoogstandjes genoemd worden”

2. Culinaire hoogstandjes

De beste sappen van 2019 mogen met recht culinaire hoogstandjes genoemd worden. Een gezonde én culinair hoogstaand sap bestaat voor minimaal 80 procent uit groente, gecombineerd met gezonde smaakmakers zoals fruit, kruiden, specerijen en soms zelfs zeewier. Dit zorgt niet alleen voor een prikkelende smaaksensatie, maar ook voor een gezonde boost. Het Nederlandse bedrijf Sap.je gaat zelfs om de drie maanden samenwerkingen aan met gerenommeerde Michelinster chefs zoals Ron Blaauw en Jonnie Boer. Zij verrassen door bijvoorbeeld witte peen, bloedsinaasappel en passievrucht in één flesje te verenigen. En wie had gedacht dat ingrediënten zoals zonnebloemwortel, kurkuma en bergamot zo goed samen konden gaan? Door de ingenieuze mixen krijg je gezonde voedingsstoffen binnen die op zichzelf niet altijd smakelijk of makkelijk te bereiden zijn.

3. Lokale ingrediënten

Bekende sapjes bevatten vaak exotisch fruit of superfoods uit verre oorden. Door de lange weg die ze moeten afleggen, is het moeilijk om de versheid en kwaliteit te behouden. Bovendien is het minder duurzaam dan gebruik maken van lokale ingrediënten. In 2019 zijn sapjes van groente en fruit uit de regio een populaire keuze. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de seizoenen, wat meteen voor afwisseling zorgt in het aanbod. Dit laat de drinker lekkere lokale ingrediënten zoals pastinaak, raapsteel, rabarber en duindoornbes (her)ontdekken. Het resultaat is milieuvriendelijk, vers, authentiek en zinnenprikkelend.

Ingrediënten Sapje4. Biologisch sap van rauwe ingrediënten

Wie graag groentesap drinkt om zijn gezondheid te bevorderen, kiest vandaag de dag bij voorkeur voor biologisch sap. Zo krijg je wél gezonde voedingsstoffen binnen, maar geen ongewenste scheut bestrijdingsmiddelen. Sapliefhebbers vinden de smaak van biologisch sap vaak bovendien beter. Ook voor het milieu is biologisch sap een betere keuze. Dit is iets waar steeds meer mensen rekening mee houden. Daarnaast zijn pure, rauwe en onbewerkte ingrediënten de beste manier om een sapje gezond te maken. Op deze manier blijven de voedingsstoffen beter behouden.

Slowjuicen met Sapje5. Slow juicing

Hoe gezond een glaasje sap is, hangt ook sterk af van de manier waarop het is bereid. Wordt het bijvoorbeeld te snel of onder hoge druk geperst, dan gaan er meer voedingsstoffen verloren. Dat geldt ook voor sap uit concentraat.

Slow juicing is op dit moment de beste methode om het beste uit de gebruikte groente, vruchten en andere ingrediënten ook daadwerkelijk in het glas te laten belanden. Sap dat met de hand wordt geperst met een slow juicer in een koude omgeving bevat in principe de meeste vitaminen, mineralen, vezels, enzymen, bioflavonoïden en andere waardevolle voedingsstoffen. Ook blijven de smaak, kleur en geur van de ingrediënten met deze persmethode het beste behouden. In deze vorm zijn deze gezonde voedingsstoffen bovendien makkelijker te verteren en op te nemen.

6. Fast freezing

Een andere manier om de versheid en voedingswaarde van groentesappen optimaal te houden, is door het sap na de persing snel in te vriezen. Met een speciale shockfreezer kan dat in minder dan een uur. Ook dit voorkomt verlies van de essentiële voedingsstoffen waar het nu juist om te doen is. Eenmaal bevroren, kan het sap maandenlang zijn kwaliteit en smaak behouden. Kunstmatige conserveringsmiddelen worden hiermee overbodig.

Bewuste bedrijven besteden veel aandacht aan duurzaamheid en gebruiken bijvoorbeeld alleen zon- en windenergie in hun productieproces”

7. Duurzame productie

Voor steeds meer mensen gaan de eigen gezondheid en de gezondheid van de aarde hand in hand. Als er een mogelijkheid is om een lekker en gezond groentesapje te bestellen dat ook nog eens duurzaam is geproduceerd, zullen zij dat waarschijnlijk doen. Bewuste bedrijven besteden veel aandacht aan duurzaamheid en gebruiken bijvoorbeeld alleen zon- en windenergie in hun productieproces. De pulp die overblijft na het persen wordt bovendien niet weggegooid, maar gebruikt als veevoer.

8. Verantwoorde verpakking

Met de actuele trend van bewuster leven en eten, is er ook meer aandacht gekomen voor de manier waarop voedsel is verpakt. Ten eerste is er steeds meer voorkeur voor een verpakking die de kwaliteit en voedingswaarde van de inhoud niet beïnvloedt. Een plastic fles kan bijvoorbeeld schadelijke stoffen afgeven aan het sap dat erin zit. Daarnaast kost de productie van plastic veel energie en veroorzaakt het veel afval. Op dit moment is plastic nog niet eindeloos te recyclen, maar glas is dat bijvoorbeeld wel. Bovendien doet een glazen fles niets af aan de kwaliteit van de inhoud. Sapfabrikanten die waarde hechten aan de gezondheid van hun klanten én van het milieu, kiezen daarom liever voor een glazen verpakking.

Sapje-en-slowjuicen9. Detox kuren

Verse, rauwe, handgeperste sapjes van biologische groenten, fruit, kruiden en specerijen zijn zo voedzaam dat ze eventueel andere maaltijden kunnen vervangen. Daarom zijn ze zeer geschikt voor een detox kuur, die ideaal is om het hele lichaam te ontgiften. Dit zorgt vaak voor een flinke dosis extra energie en kan ook bijdragen aan gewichtsverlies. Wie dit wil ervaren zonder dat het veel tijd en moeite kost, kan tegenwoordig een hele detox kuur te bestellen voor een bepaald aantal dagen.

Een kuur bestaat uit verschillende smakelijke sapjes die ieder hun eigen gezondheidsvoordelen hebben. De indrukwekkende variatie aan ingrediënten zorgt ervoor dat zo’n detox kuur bepaald geen straf is. Iedere kuur wordt voorzien van uitgebreide aanwijzingen, zodat het ook niet moeilijk is om er optimaal van te profiteren.

Vooruitstrevende sapjes

Wie zijn gasten wil verwennen met vooruitstrevende groentesapjes, kan makkelijk aansluiten bij de bovenstaande trends met een bezoekje aan de website van Sap.je. Hier kun je snel en eenvoudig sapjes bestellen met de meest uiteenlopende smaken en kleuren. Allemaal zijn ze even vers, rauw, slowjuice, lokaal, duurzaam, biologisch en verrassend lekker. Na het kiezen van je favoriete sapjes kun je zelf aangeven op welk tijdstip deze het beste geleverd kunnen worden. De glazen flessen verse sap worden 5 dagen per week in heel Nederland bezorgd. Niet voor niets wordt het bedrijf ook wel eens gekscherend de moderne melkboer genoemd!

Dit artikel is gesponsord door Sapje