Makro gaat exacte kopie maken van Europese wedstrijdkeuken Bocuse d'Or

Makro gaat exacte kopie maken van Europese wedstrijdkeuken Bocuse d'Or

Mark Pieters van Makro, partner van Bocuse d'Or, heeft maandag 23 september op Gastvrij Rotterdam bekendgemaakt dat in de groothandel, gelegen in de buurt van de woonplaats van winnaar Marco van der Wijngaard, een exacte kopie wordt nagebouwd van de Europese wedstrijdkeuken van Bocuse d'Or.

Marco van der Wijngaard kan daar samen met zijn commis Yentl van Gilst oefenen in dezelfde omstandigheden als bij de Europese finales. 'We willen de keuken zo snel mogelijk plaatsen, deze zal dan tot aan de finales in juni 2020 blijven staan.' De keuken zal dezelfde apparatuur krijgen, precies dezelfde afmetingen en exact dezelfde indeling. 'Ik overweeg nog om de keuken in een trailer te plaatsen, zodat het Nederlandse team ook nog op locatie zelf kan trainen', aldus Pieters.

Over Bocuse d'Or

Bocuse d’Or internationaal is een zoektocht naar talentvolle chefs en jongeren die geen enkele culinaire uitdaging uit de weg gaan. De wedstrijd om de Bocuse d’Or titel kan gezien worden als de Olympische Spelen onder koks.

Marco van der Wijngaard van restaurant ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht kwam maandag als beste uit de bus gekomen in de strijd om de Bocuse d’Or. Het winnende team, bestaande uit chef Van der Wijngaard en commis Yentl van Gilst (20) gaat Nederland vertegenwoordigen op het Europese culinaire strijdtoneel in Tallinn, Estland in 2020. Daar strijden 24 landen voor één van de tien plaatsen die doorgaan naar de wereldfinale in Lyon. Van der Wijngaard, Menno Post, Micha van der Veen, Kees Visser, Rob Wijnen gingen de strijd met elkaar aan op de beursvloer van Gastvrij Rotterdam. Ze moesten twee culinaire opdrachten verrichten. Een visgerecht (schol en Hollandse garnalen) en een vleesgerecht (ossenhaas, rundernek en ossenstaart). In totaal hadden de kandidaten 5 uur en 35 minuten de tijd om hun gerechten aan de jury te presenteren en van ieder gerecht moesten 14 borden gemaakt worden.

Marco van der Wijngaard en commis Yentl van Gilst

De jury beoordeelde onder meer op productgebruik, de kandidaten moeten dus rekening houden met no-waste en ingrediënten die over zijn moeten hergebruikt kunnen worden. Dit jaar was er ook een nieuw onderdeel bij de Nederlandse finale, de kandidaten moesten het vleesgerecht op een schaal presenteren. Hierna moesten de borden voor de juryleden worden opgemaakt. Hiervoor is gekozen omdat bij de Europese en de wereldfinale de presentatie op schaal een specifiek onderdeel van de wedstrijd is waar veel punten op gescoord kunnen worden.

Sinds 1 april van dit jaar is Soenil Bahadoer van tweesterrenrestaurant De Lindehof in Nuenen voorzitter van de Bocuse d’Or.
De jury bestaat verder uit:
– Moshik Roth, chef-kok bij &moshik** in Amsterdam
– Jarno Eggen, chef-kok en eigenaar van restaurant De Groene Lantaarn** in Staphorst
– Sidney Schutte, executive chef bij restaurant Spectrum** in het Waldorf Astoria in Amsterdam
– Jan Sobecki, chef-kok en eigenaar van restaurant Tribeca** in het Brabantse Heeze
– Jannis Brevet, chef-kok en eigenaar van Restaurant Inter Scaldes*** in Kruiningen

Bekijk deze collectie

Keuken inrichten

Van het kiezen van de juiste apparatuur tot slimme energiebesparingstips en effectief keukenmanagement; in deze collectie staat alles wat je nodig hebt voor een goed geoliede keukenoperatie. Neem een kijkje in de keukens van andere horecaondernemers en laat je inspireren door hun aanpak.