Blok's Restaurant* Amersfoort geeft Michelinster terug

Blok's Restaurant* Amersfoort geeft Michelinster terug

In januari 2020 gooien Marco en Ingeborgh Blok samen met het team van Blok's Restaurant in Amersfoort het roer om. Ze gaan op dezelfde plek in de Krommestraat verder als restaurant MEI: een nieuw duurzaam en toekomstbestendig concept waar mensen zich thuis zullen voelen.

De veranderingen betekenen dat Blok’s ook afscheid neemt van de Michelinster die het restaurant sinds 2012 heeft. 'Voor ons een logisch besluit: de waardering van Michelin heeft ons veel goeds gebracht, maar zo’n ster brengt ook veranderingen die we niet hadden voorzien en ook niet per se nastreefden', aldus Marco en Ingeborgh. Zo zorgde de notering in de Michelingids ervoor dat de samenstelling van Blok’s’ klantenkring gaandeweg veranderde van 80 procent Amersfoorts en 20 procent extern naar 90 procent externe gasten en nog maar 10 procent Amersfoorts. 'Voor veel van onze stadsgenoten betekende de ster een drempel, ze kozen ons wel uit voor bijzondere en feestelijke momenten, maar niet meer om ‘gewoon’ lekker te komen eten', is de ervaring van Blok’s.

Zelfde plek

Mede door deze verschuiving heeft het team enige tijd overwogen een nieuwe locatie te zoeken, met meer parkeerruimte en eventueel zelfs buiten de stad. 'Tot we op een dag beseften dat we helemaal niet weg willen. We horen hier', vertelt Ingeborgh. 'Onder het motto ‘alles zal recht komen in de Krommestraat’ gaan we daarom nu op nummer 49 een nieuwe, frisse start maken. We hebben enorm veel zin in een nieuw creatief avontuur en deden daarvoor onlangs in Berlijn veel inspiratie op. Marco en zijn vaste rechterhand Robin Bok - met wie we al zes jaar perfect samenwerken - gaan weer in alle vrijheid koken en zullen Amersfoort verrassen met goede en gezonde seizoensproducten, zonder waste, in een ongedwongen ambiance.' Groente zal in het nieuwe koken een hoofdrol spelen, en voor vlees en vis wordt alleen met gewerkt duurzame en biologische producten. 'Denk aan kabeljauw uit de Noordzee, een reetje uit Birkhoven, eventueel mooi biologisch rund- en varkensvlees uit de buurt. Je kan ons ook in de bossen tegenkomen, zelf onze paddenstoelen zoekend.'

Herman Gorter

Het nieuwe concept heet MEI. Ingeborgh: 'De maand mei speelt een grote rol in onze levensgeschiedenis en is toevallig de afkorting van onze namen. Voor wie zijn klassiekers kent: het gedicht ‘Mei’ van Herman Gorter, met die mooie beginregel ‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid’ was ook een inspiratiebron.'

Bij het nieuwe concept hoort een nieuw, fris interieur met onder andere een schitterende bar en dat betekent een korte verbouwing. Op 29 december draait Blok’s Restaurant zijn laatste avond om op 20 januari 2020 met hetzelfde enthousiaste team te heropenen als MEI.

Inleveren Michelinsterren

De afgelopen jaren hebben meer toprestaurants hun Michelinster(ren) ingeleverd. In juli maakte La Trinité in Sluis bekend na negen jaar zonder ster verder te gaan als brasserie, om met een lossere sfeer meer publiek te trekken. Een jaar eerder hing Koriander in Drachten de ster aan de wilgen en in 2013 was het topchef Ron Blaauw die zijn twee sterren inleverde.