Peter Gast over ster voor Graphite: 'Michelin is vooruitstrevender dan we denken'

Peter Gast over ster voor Graphite: 'Michelin is vooruitstrevender dan we denken'

'Ik ben ontzettend blij dat we een Michelinster hebben gekregen', zegt Peter Gast van restaurant Graphite in Amsterdam dat de boeken in ging als eerste speakeasy-restaurant van Nederland. 'Ik had verwacht dat het speakeasy verhaal een drempel kon zijn, maar vandaag zie je dat Michelin toch gewoon vaart op kwaliteit.'

Gast had eerder een Michelinster voor zijn restaurant in Zutphen ‘t Schulten Hues. In september 2018 opende hij en zijn partner Jacqueline van Liere restaurant Graphite. Dezelfde kwaliteit, maar wel met een nieuw concept. 'In Zutphen hebben we natuurlijk lang een Michelinster gehad, maar nu hebben we natuurlijk een beetje een gekke zaak. Graphite is out of the ordinary. En mede daarom vind ik het fantastisch dat dit wordt beloond met een Michelinster. 'Ik denk dat Michelin vooruitstrevender is, dan wij denken. Ik denk dat koks in Nederland misschien nog te conservatief denken over Michelin. Nederland zou nog voorzichtig zijn in het neerzetten van iets gedurfds uit vrees een drempel op te werpen voor Michelin. 'Niet nodig', zo blijkt. 'Laten wij met Graphite dan een goed voorbeeld zijn. '

Out of the ordinary

Over het out of the ordinary vertelt Gast: 'Ik merk wel dat wat we nu doen voor meer weerstand zorgt. Mensen vinden het soms ingewikkeld; een zaak waar je met een QR-code naar binnen moet, waar geen daglicht binnenkomt, de pui zwart is en de muziek hard staat. Het is een oude discotheek en zo voelt het ook.' Gast vervolgt zijn betoog: ' Op elke tafel ligt bijvoorbeeld bestek klaar wat gasten de hele avond kunnen gebruiken. We dekken niet voor elke gang nieuw bestek in. Veel mensen vinden dat tof, maar mensen die in veel sterrenrestaurants komen vinden het ook wel eens lastig.' Gast vertelt nog dat enig doel was om een zaak te openen waar ze zelf helemaal blij van werden. 'Dat we hier dan een Michelinster voor krijgen is extra bijzonder.'

Reacties hoofdrolspelers Michelin 2020:

Werner Loens over Michelinsterren 2020

Mike Vrijdag: 'Tijd van Michelinster pakt niemand ons af'

De Groene Lantaarn: 'Michelin extra spannend door verhuizing

Bridges 'teleurgesteld' door verlies Michelinster

Koen van der Plas: 'Sterverlies ingecalculeerd'

Michelinster voor ‘spannende gerechten’ van restaurant Eden

Randy Karman: ‘Behoud Michelinster is groot compliment’

Servais Tielman: ‘We willen met koken bezig zijn’

Jan en Patricia Marrees uit Weert terug in de Michelingids 2020

Zout&Citroen: ‘Morgen mag het hele team een kater hebben’

Hans Derks van Versaen ging twijfelen na Bib-verlies

Noble Kitchen: ‘Niet in Lekker, daling in GM, maar wél een Ster’

Michelin-Award Gastheerschap voor Peter Bruins

Sommelier Award Michelin voor Koen van der Plas

Jacob Jan Boerma: ‘Veel waardering voor jonge talenten’