Jacob Jan Boerma over Michelin 2020: 'Veel waardering voor jonge talenten'

Jacob Jan Boerma over Michelin 2020: 'Veel waardering voor jonge talenten'

Jacob Jan Boerma weet als geen ander dat het behouden of krijgen van een Michelinster topsport is. Op tweede kerstdag sloot hij driesterrenrestaurant De Leest, waardoor hij maandag 13 januari 2020 als aanschouwer aanwezig was bij de presentatie van Michelin in het De LaMar theater in Amsterdam. We vroegen hem naar zijn visie.

'Ik denk dat we elk jaar blij mogen zijn dat er een bedeling is van Michelin en dat er ieder jaar weer nieuwe zaken zijn die een ster verdienen. Dat de sterrenregen wat minder is ten opzichte van vorig jaar, hoort er ook bij. Hoe gaaf is het dat we alle twee- en driesterren hebben weten te behouden?' Boerma is ook enthousiast over het feit dat er veel zaken met jonge chefs werden bekroond. 'Ik ben motivator van jonge talenten, dus ik vind dit heel leuk. Ook mooi dat de zaken die al een ster hadden en zijn verhuisd, hun waardering hebben weten te behouden. Heel veel leuke dingen dus. Ik zei vanmorgen al voor de grap dat ik hoop dat de gids niet wordt gedrukt met mijn sterren erin, want dat had ik de zaak weer moeten openen.'

Sluiting De Leest

Over de sluiting van driesterrenrestaurant De Leest zei Boerma eerder tegenover Misset Horeca: ‘Het nemen van die beslissing was ontzettend heftig, want ik stap uit een wereld waaraan ik verslaafd ben geraakt; de erkenning, de sterren en de magie die daar omheen hangt. Maar ik ben ook van mening dat als je ergens mee stopt, er altijd iets moois voor terug kan komen.’

Nieuwe generatie

Of de druk van de sterren iets mee te maken had met de beslissing? ‘Nee, ik heb de druk van de sterren juist altijd nodig gehad. Ik ben ook verslaafd geraakt aan die spanning. Maar toegegeven, ik ben ook geen twintig meer. De nieuwe aanwas aan jeugd is zo ongelooflijk goed. Ik maak plaats voor die nieuwe generatie, ondanks dat ik nu zelf nog zo energierijk ben. Maar ik heb me wel eens afgevraagd hoe lang ik dit leven nog kan volhouden.’

Reacties hoofdrolspelers Michelin 2020:

Werner Loens over Michelinsterren 2020

Mike Vrijdag: 'Tijd van Michelinster pakt niemand ons af'

De Groene Lantaarn: 'Michelin extra spannend door verhuizing

Bridges 'teleurgesteld' door verlies Michelinster

Koen van der Plas: 'Sterverlies ingecalculeerd'

Michelinster voor ‘spannende gerechten’ van restaurant Eden

Randy Karman: ‘Behoud Michelinster is groot compliment’

Servais Tielman: ‘We willen met koken bezig zijn’

Jan en Patricia Marrees uit Weert terug in de Michelingids 2020

Zout&Citroen: ‘Morgen mag het hele team een kater hebben’

Hans Derks van Versaen ging twijfelen na Bib-verlies

Noble Kitchen: ‘Niet in Lekker, daling in GM, maar wél een Ster’

Michelin-Award Gastheerschap voor Peter Bruins

Sommelier Award Michelin voor Koen van der Plas

Jacob Jan Boerma: ‘Veel waardering voor jonge talenten’