Inschrijving Terras Top 100 2020 geopend

Inschrijving Terras Top 100 2020 geopend

De inschrijving voor de 13e editie van de Terras Top 100 is geopend. Elke zaak wiens terras voldoet aan de deelname eisen kan zich inschrijven en krijgt twee mystery visits: van vakjury én van de mystery visitors. De beste 100 komen uiteindelijk in de Terras Top 100 2020, die maandag 6 juli onthuld wordt. Inschrijven kan tot en met eind maart.

De inschrijving voor de Terras Top 100 2020 is geopend.

Voor de dertiende keer gaat Misset Horeca op zoek naar de beste terrassen van Nederland. Elk terras dat voldoet aan de minimale eisen voor deelname (zie hieronder) kan zich inschrijven. Elke deelnemer krijgt in de eerste ronde de vakjury op bezoek. De 125 beste terrassen gaan door naar ronde twee waar de mystery visitor op bezoek komt. De terrassen die niet door zijn naar ronde 2, krijgen in het hoog seizoen ook nog een bezoek van de mystery visitor. Zo ontvangen alle deelnemende terrassen twee rapporten om te zien wat ze goed doen en waar verbeteringen plaats kunnen vinden.

Vereisten voor inschrijving

Terrassen die mee willen doen aan de Terras Top 100 2020 moeten aan de volgende vier eisen voldoen

  1. Het terras is vrij toegankelijk (dus geen dierentuin of pretpark waar entree wordt geheven)
  2. Er vindt bediening aan tafel plaats (zowel opnemen áls uitserveren)
  3. In het hoogseizoen is het terras minimaal vijf dagen per week geopend
  4. Het terras bevindt zich in de buitenlucht (dus geen terras in een overdekt winkelcentrum, o.i.d.)

Terrassen die niet aan bovenstaande eisen voldoen, mogen zich wel inschrijven en krijgen ook rapportages. Ze dingen echter niet mee naar een plek in de lijst.

Ronde 1: vakjurybezoeken

In de eerste ronde van de Terras Top 100 2020 gaat de vakjury op pad om alle terrassen die zich ingeschreven hebben te bezoeken. Dit zijn onafhankelijke juryleden die hun sporen hebben verdiend (of nog altijd verdienen) in de horeca als bijvoorbeeld ondernemer, medewerker, journalist, adviseur, leidinggevende en wat die meer zij.

De juryleden krijgen een uitgebreide ijkingssessie voordat ze op pad gaan. Zodat iedereen weet hoe beoordeeld dient te worden. Zij beoordelen de horecazaken door de ogen van de professional, en hun oordeel weegt dan ook zwaarder mee dan dat van de mystery visitor; 70 procent van de eindscore. Een vakjurylid bezoekt ieder terras minimaal 45 minuten en bestelt altijd iets te eten en te drinken.

De vakjury beoordeelt alle terrassen op tientallen punten en geven cijfers door de ogen van de professional. Zij letten vooral op gastvrijheid, presentatie, hygiëne, productbehandeling, vakmanschap, bedrijfsvoering en ondernemerschap. Hier let de jury op>>

Bij welke temperatuur gaat de jury op pad?

De jury -zowel vakjury als mystery visitors- gaat pas op pad als het ‘terrasweer’ is. Dat is natuurlijk een breed begrip, maar daar zijn uiteraard richtlijnen voor, waarbij ook een beroep gedaan wordt op de deskundigheid van een jurylid. Uiteraard dient het droog te zijn, maar qua temperatuur is het ook een beoordeling ter plekke. 9 graden met een bescheiden zonnetje en windstil is beter terrasweer dan 14 graden met een straffe wind uit het oosten. Kortom: het jurylid bepaalt dat zelf, maar een terras wordt alleen beoordeelt als het fatsoenlijk terrasweer is.

Ronde 2: Mystery Guests

De best-scorende 125 terrassen gaan door naar ronde 2. Hier komen de mystery visitors in actie. Mystery guests beoordelen terrassen door de ogen van de gast. Deze juryleden vertegenwoordigen een brede, dwarsdoorsnede van de samenleving. Ook de mystery guests zijn geïnstrueerd en geijkt. Iedereen die zich bij het bureau inschrijft, moet een proefbezoek doen, en de kwaliteit daar van -van de rapportage-, bepaalt of je überhaupt verder mag in de aanmeldingsprocedure.

Als ze eenmaal aan de slag mogen gaan, worden ze op ieder rapport dat ingeleverd wordt beoordeeld. En voor de Misset Top 100’s moeten mystery guests een extra test doen. Ook geeft het bureau aan elke mystery guest een minimale verblijfsduur en een minimale besteding mee.

Terras Top 100 2020

Als deze bezoeken achter de rug zijn, worden de totaalscores opgemaakt; mystery visits tellen voor 30 procent, vakjurybezoek voor 70 procent. Op basis van de behaalde resultaten uit het vakjurybezoek en de mystery visit stelt Misset Horeca de Top 100 samen.

Terras

De bedrijven die in de lijst staan krijgen een uitnodiging voor het event dat maandag 6 juli 2020 plaatsvindt bij de winnaars van 2019, De Werf in Veere. Hier wordt de complete lijst onthuld. De dag na het event krijgen alle terrassen hun rapporten opgestuurd.