Debic viert 100 jarig bestaan met topkoks

Debic viert 100 jarig bestaan met topkoks

2020 markeert het 100-jarig bestaan van zuivelmerk Debic. Dit viert het bedrijf samen met 9 topkoks en 5 patissiers uit heel Europa.

Debic viert 100 jarig bestaan met topkoks

Onder andere met Gert de Mangeleer, Adeline Grattard, Thomas Buhner, Sidney Schutte, Frank Haasnoot, Daniel Alvarez en Leonardo Di Carlo kijkt Debic terug op de belangrijkste trends in de culinaire geschiedenis en in het bijzonder op een aantal klassiekers, zoals de populaire desserts Tiramisu en Panna Cotta.

In Nederland, waar Debic de marktleider is, zal het zuivelbedrijf samenwerken met Sidney Schutte, chef-kok van het Michelin tweesterrenrestaurant Spectrum in Amsterdam en Frank Haasnoot, een van ’s werelds beste patissiers. Sidney Schutte geeft aan volledig te moeten kunnen vertrouwen op zijn koks en de materialen in zijn sterren winnende keuken en daarom kiest hij voor producten van Debic. Patissier Frank Haasnoot geeft masterclasses over de hele wereld, van de tropen tot de woestijn. Haasnoot: ‘Geloof me, als je in de broeiende hitte van de woestijn werkt, heb je crème nodig die rechtop staat en niet inzakt –en ook rijk en heerlijk smaakt.’

100 jaar culinaire geschiedenis

Schutte en Haasnoot zijn natuurlijk niet de eerste die Debic in hun keukens gebruiken. Sinds Auguste Escoffier zijn Guide Culinaire uitbracht in 1903, is zuivel (met name boter en room) niet meer weg te denken uit de westerse keuken. Er is geen saus zonder boter –soms is de boter de saus, zoals in beurre maître d’hôtel, beurre de homard of beurre noir. Terwijl Europa zich langzaamaan herstelde van de Tweede Wereldoorlog werden roomsauzen een luxe waar het continent zich in kon onderdompelen.

De welvaartsgolf in de jaren ’60 en ’70 maakte veel hoogwaardige gerechten toegankelijk voor ‘gewone’ mensen in heel Europa. Denk hierbij aan cream tea (thee met scones en clotted cream) in Engeland, slagroomtaarten in Nederland, Duitsland en Oostenrijk, roomsauzen in elke soort keuken en ijs in alle Europese landen. Desserts waren nog populairder. Roomkazen zoals mascarpone en slagroom sluiten perfect de maaltijd af. In 1980 werd tiramisù voor het eerst in een menu genoemd in Treviso, in de buurt van Venetië. Hoewel de Italianen relatief laat begonnen met zuivel in hun keuken, hebben ze die achterstand ruimschoots ingehaald.Vandaag de dag behoren Panna Cotta en Tiramisu tot de populairste desserts.

Debic

Debic is een professioneel zuivelmerk voor chef-koks, patissiers en andere professionals in de foodservice industrie. Debic’s producten en services helpen foodservice professionals om efficiënter te werken, zodat ze zich kunnen concentreren op het creëren van creatieve gerechten. Samen hebben ze al 100 jaar aan culinaire geschiedenis gecreëerd.In 1920 was een jonge melkboer genaamd Jean Debije zo gepassioneerd door kwaliteitsvolle zuivelproducten dat hij zijn eigen bedrijf begon: Laiterie Debije. Door een misinterpretatie van het handschrift werd het bedrijf echter geregistreerd als Laiterie Debic.