Visexpert Bart van Olphen start actie voor vissers Oosterscheldekreeft

Visexpert Bart van Olphen start actie voor vissers Oosterscheldekreeft
(c) Peter Roek

Ondanks de coronacrisis varen ook dit jaar Zeeuwse kreeftenvissers vanaf donderdag 26 maart uit om een paar uur later de eerste Oosterscheldekreeft aan wal te zetten. Omdat alle horeca is gesloten - het voornaamste afzetkanaal van de visserij - dreigt het voor de vissers een rampzalig seizoen te worden. Visexpert Bart van Olphen startte een actie.

Elk jaar worden grofweg zo’n 60 duizend kreeften gevangen door zo’n 25 kreeftenvissers uit Zeeland. Maar waar moeten de kreeften dit jaar naartoe? Duurzame visexpert en chef-kok Bart van Olphen, mede-eigenaar van Fish Tales, start nu, in samenwerking met de Zeeuwse kreeftenvissers een actie. De befaamde Oosterscheldekreeft - doorgaans alleen voorbehouden aan toprestaurants kan nu ook door particulieren worden gekocht. Deze worden gekookt en wel bij de besteller thuisbezorgd.

De Oosterscheldekreeft behoort onbetwist tot het Nederlandse culinaire erfgoed. Sterrenchefs en fijnproevers beoordelen de Oosterscheldekreeft als een van de allermooiste en meest exclusieve kreeften om mee te werken. Door de afwijkende DNA-structuur heeft de Oosterscheldekreeft een fijnere en zachtere smaak dan kreeften uit andere werelddelen. Het seizoen is kort, het start op de laatste donderdag van maart en eindigt 15 juli.

De Oosterscheldekreeft staat als ‘groen’ vermeldt op de Viswijzer. Het kreeftenbestand is stabiel, de soort wordt niet overbevist. Bart van Olphen: 'De vangstmethodes zijn selectief en veroorzaken weinig schade aan het milieu. De kleintjes - kopmaat minder dan 9 centimeter - gaan na vangst levend terug in de Oosterschelde. Het beheer van de Oosterscheldekreeft bestaat uit een select aantal vergunningen en een beperkt vangstseizoen.'

Bestellen

De Oosterschelderkreeft is vanaf vrijdag 27 maart te bestellen via fish-tales.com/kreeft. Als je vóór 17 uur bestelt wordt de kreeft de volgende dag aan de deur bezorgd. Via dezelfde site is het ook mogelijk om Zeeuwse oesters te bestellen en thuis te laten bezorgen. Zo steun je de lokale vissers uit Zeeland.

De Oosterscheldekreeft by Fish Tales is vooralsnog alleen in Amsterdam te leveren. Vanaf donderdag 2 april is de Oosterscheldekreeft by Fish Tales ook te koop bij de Amsterdamse vestingen van Stach.