Laurens Meyer reageert op Minister de Jonge: 'Samenwerking? We worden besodemieterd!

Laurens Meyer reageert op Minister de Jonge: 'Samenwerking? We worden besodemieterd!
Laurens Meyer

Horecaondernemer Laurens Meyer heeft geen goed woord over voor de reactie van minister Hugo de Jonge. Meyer liet in een interview weten 1 juni open te gaan. Volgens minister De Jonge is dit geen manier van samenwerken. Meyer reageert daar nu op: 'Dan mag hij mij uitleggen hoe we dan samenwerken? We worden genaaid!'.

'Zo kun je natuurlijk niet samenwerken', reageert minister De Jonge vrijdag op de woorden van Laurens Meyer. Die gaf in een interview met het AD aan uiterlijk 1 juni open te gaan.

Ook riep Laurens Meyer collega's op hetzelfde te doen Minister de Jonge zegt goed te begrijpen dat mensen in de horeca zich zorgen maken. 'Maar we hebben samen een gezondheidscrisis te bestrijden. Het virus is niet per 1 juni weg. Volgens de minister moeten er afspraken gemaakt worden die passen bij de crisis.

Laurens Meyer heeft op zijn beurt geen goed woord over voor de reactie van de minister. 'Dan mag hij me eens precies vertellen waar die samenwerking dan zit? Want tot nu toe gaat alles over de rug van de ondernemer. We worden genaaid en besodemieterd.'

Laurens Meyer: 'Een grof schandaal'

Meyer toont zich ook zeer teleurgesteld in de -in zijn optiek gebrekkige- uitkomst van de gesprek ken die gisteren plaatsvonden tussen Koninklijke Horeca Nederland en de overheid. 'Die zijn, ondanks eerdere toezeggingen over steun, met een kluitje in het riet gestuurd. Het is een grof schandaal.'

Ik wil niet recalcitrant doen; het is een kwestie van overleven”

Meyer benadrukt tegenover het ANP dat hij niet recalcitrant wil doen. 'Het is een kwestie van overleven.' De ondernemer hekelt onder meer de steunregeling vanuit het kabinet aan de horeca. De beloofde 90 procent aan looncompensatie komt in de praktijk uit op hoogstens 65 procent, zegt hij. Verder is de 4000 euro die wordt geboden om de vaste lasten te dekken, volgens hem net genoeg om de energierekening te betalen.

'Het kabinet komt zijn afspraken niet na', verduidelijkt hij. 'Mijn vaste lasten lopen door. Ik mag geen personeel ontslaan, maar wordt maar deels gecompenseerd. Dat is niet houdbaar.

Voor mij niet, maar ook voor de sector niet.' Ook hekelt hij de boeteclausules van de regelingen die verplicht voor drie maanden aangegaan moeten worden.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) begrijpt dat horecaondernemers niet kunnen wachten om hun deuren weer te openen, maar zal zijn leden niet adviseren de deuren te openen. Maar volgens de branchevereniging is het cruciaal dat ondernemers perspectief wordt geboden. Donderdag heeft KHN tijdens overleg met staatssecretaris Mona Keijzer een noodplan voor de horeca neergelegd. De inzet van het overleg was volgens KHN om concrete toezeggingen te krijgen.

'Daarvan was helaas geen sprake', aldus KHN. 'We voelen ons in de steek gelaten door het kabinet, dat zegt ondernemers te willen helpen.' Volgens de organisatie dringt de urgentie van de nood in de sector niet door in Den Haag. Nog deze week moet er volgens KHN over een noodplan worden gesproken waarin het ook over het toekomstperspectief en het openingsprotocol gaat.