Martin Kruithof van Restaurant De Lindenhof** is Paling Patron 2020

Martin Kruithof van Restaurant De Lindenhof** is Paling Patron 2020

Martin Kruithof, meesterkok en patron-cuisinier van 2-sterren-Restaurant De Lindenhof in Giethoorn, is door Stichting DUPAN uitgeroepen tot Paling Patron van het jaar 2020.

De Paling Patron wordt uitgereikt aan mensen die zich inzetten voor de verbetering van de palingstand en het behoud van de Nederlandse palingcultuur. Alex Koelewijn, voorzitter van Dupan licht de keuze voor Martin Kruithof toe.

'Deze bijzondere chef draagt de smaaksensatie heel hoog in het vaandel. Maar een goede herkomst en een eerlijk en verantwoord product vindt hij net zo belangrijk. Dat past natuurlijk perfect bij het prachtige dier dat paling heet. Martin maakt van paling een culinair hoogstandje. Hij hecht daarbij belang aan een weloverwogen en verantwoorde keuze: voor paling met ESF-label, waarmee hij bijdraagt aan projecten die de palingstand helpen verbeteren.'

Feestelijke lunch

Om de verkiezing feestelijk in te luiden bereidde Martin Kruithof met zijn team een lunch op sterrenniveau waarin paling uiteraard een hoofdrol had. De volgende amuses werden geserveerd: Paling-Thym-citroen, Peultje paling dragon, Rettich wakamé paling, Hazelino-paling-ganzenlever, Giethoorn-Tokyo en Palingbrood.

Paling in de hoofdrol

Michel van der Kroft, chefkok van ’t Nonnetje** in Harderwijk was de vorige Paling Patron. Hij droeg bij deze gelegenheid de award over aan Martin Kruithof. 'Martin is een vakman voor wie ik heel veel respect heb. Hij laat ons genieten van paling in zijn beste vorm, heel puur bereid, waarbij het product echt in zijn waarde wordt gelaten. Ik geef de PalingPatron dan ook met trots door aan Martin.'

Paling promotie

Martin Kruithof was zeer ingenomen met de award: 'Ik zet me al jaren goed in voor de paling. Niet gek ook, want paling hoort hier; we zitten hier midden in het veengebied de Weerribben. De wateren rondom Giethoorn vormen een prachtig natuurgebied waar de palinkjes op kunnen opgroeien tot gezonde, volwassen palingen. Met het ambassadeurschap van de Plaing Patron zal ik graag promotie maken voor ESF-paling.'

Verbetering palingstand

Dupan rijkt sinds 2018 de Paling Patron-award uit. Dupan is van mening dat de problematiek van de palingstand niet altijd evengoed wordt benaderd, en wil met deze award mensen in de schijnwerpers zetten die op een constructieve manier bijdragen aan de verbetering van de palingstand en een ambassadeur zijn voor de Nederlandse palingcultuur. De award wordt jaarlijks uitgereikt aan een voorvechter uit bijvoorbeeld de wetenschap, natuurbescherming of de sector, die bestaat uit aquacultuur, visserij, rokerij, maar ook de horeca.

Bescherming

De mens heeft de leefmogelijkheden van paling in het verleden beperkt: vervuiling, overbevissing, maar vooral het afsluiten van leefgebied door dijken, dammen, sluizen, en de schadelijke effecten van gemalen en waterkrachtcentrales. Daarom wordt paling beschermd door de EU Aalregulering. Die heeft ervoor gezorgd dat komst van jonge paling sinds 2011 weer een duidelijk stijgende lijn laat zien. Met de invoering in 2010 van het Eel Stewardship Fund, in Nederland, maar ook in andere Europese landen, draagt de sector veel bij geld bij aan projecten die de palingstand nog verder helpen verbeteren.

Paling Patron 2020Als dank voor zijn verkiezing tot Paling Patron, zette Martin in het water achter zijn restaurant en lodge duizend jonge palinkjes uit.