Chef-kok Van der Kroft van 't Nonnetje** is Paling Patron 2018

Chef-kok Van der Kroft van 't Nonnetje** is Paling Patron 2018

Stichting Duurzame Palingsector Nederland (Dupan) heeft Michel van der Kroft, chef-kok bij tweesterrenrestaurant 't Nonnetje, uitgeroepen tot Paling Patron van 2018.

Tijdens een feestelijke lunch, die in het teken stond van paling, werden het beeldje en de oorkonde die horen bij de onderscheiding uitgereikt. De lunch werd georganiseerd door Gastropedia en Dupan, de stichting die aandacht wil vragen voor duurzame paling als culinair product.

Sinds de jaren zeventig is er een afname van de palingstand. ‘De problematiek van de palingstand wordt niet altijd even goed benaderd’, aldus Alex Koelewijn, voorzitter van Stichting Dupan. ‘Wij willen op een constructieve manier bijdragen aan de verbetering van de palingstand.’ Centraal bij het verbeteren van de palingstand staat de Eel Stewardship Fund, dat in Nederland en andere Europese landen bijdraagt aan projecten die de palingstand helpen verbeteren en investeert in wetenschappelijk onderzoek. Dupan beheert het Eel Stewardship Fund voor Nederland.

Palingvet door de aderen

't Nonnetje, dat onlangs haar twintigjarige jubileum vierde en een prachtige restyling achter de rug heeft, gaf een prachtig podium aan het product paling. Chef-kok Van der Kroft heeft veel met paling: ‘Paling is een mooi en bijzonder product waar veel mystiek omheen hangt. De vis plant zich voort in de diepte van de Sargassozee waar nog nooit iemand ze heeft waargenomen. Paling betekent voor mij heel veel. Als twaalfjarig jongetje, net van de basisschool, kreeg ik een bijbaan bij mijn oom en tante bij hun viswinkel en palingrokerij. Na school, ik zat op een technische school in Hoorn, was ik in de palingrokerij te vinden. Ik kan wel zeggen dat ik groot geworden ben op paling. Door mijn aderen stroomt bloed, maar ook palingvet. Ik heb daar zo veel geleerd. Het was een uitlaatklep.'

Paling Patron
Van der Kroft tussen de spruiten.

'Ik was voorbestemd om in de palingkwekerij terecht te komen, maar mijn hart ging nog harder kloppen voor koken, een van de vakken op de technische school. Ik kreeg in de palingrokerij de basiskennis mee van vis en hoe je vis moet behandelen, maar ik heb ook iets meegekregen wat ik op geen school had kunnen leren, namelijk leren aanpakken en hard werken. Het zijn vormende jaren voor mij geweest.'

Van der Kroft, gastheer-eigenaar Robert-Jan Nijland, maître-sommelier Edger Groeneveld en de rest van de zwarte brigade serveerde een prachtige lunch met paling (en spruitjes). De wijnen werden geserveerd door Betuws Wijndomein en  Walraven Sax. Het bleek best een uitdaging om de ideale palingwijn te bepalen.

De foto's van de gerechten zijn hieronder te vinden.