E-sigaret nu ook verboden in de horeca

E-sigaret nu ook verboden in de horeca
Dit beeld is sinds 1 juli 2020 verleden tijd.

Sinds 1 juli 2020 is het rookverbod uitgebreid met de e-sigaret en de sisha pen. Ook deze mogen niet meer gebruikt worden in restaurants, cafés en hotels.

Het rookverbod in de horeca is sinds 1 juli 2020 uitgebreid met de e-sigaret. Het verbod geldt voor alle soorten e-sigaretten, met en zonder nicotine, zoals de sisha pen.

Op plekken waar het rookverbod geldt, mag je sinds woensdag 1 juli ook geen e-sigaret meer gebruiken. Dus ook niet in de hotels, cafés en restaurants.

Roken op terras mag wel

Het rookverbod in de horeca (m.u.v. terrassen) gelde vooralsnog alleen voor het roken van tabaksproducten. De e-sigaret is daar nu aan toegevoegd net als het gebruik van bijvoorbeeld pruim- en snuiftabak. Dit wordt niet gerookt maar op een andere manier ‘geconsumeerd.’

Als onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord is het verbod per 1 juli 2020 uitgebreid met een verbod op elektronische sigaretten (met of zonder nicotine).

Zelfde regels voor sigaret en e-sigaret

In praktijk weren veel horecaondernemers het gebruik van e-sigaretten al, bijvoorbeeld op basis van de huisregels. Met de wettelijke uitbreiding van het rookverbod worden de regels voor e-sigaretten gelijkgetrokken met de regels voor gewone sigaretten.

De handhaving op het rookverbod in horecazaken door de NVWA wordt vanaf 1 juli uitgebreid met de controle op e-sigaretten.

Uitstalverbod sigaretten

Ook gaat het uitstalverbod op 1 juli in: dan moeten alle tabaks- en rookwaren uit het zicht zijn bij supermarkten. Voor andere winkels geldt dat verbod vanaf 1 januari 2021. Vanaf 2022 krijgen e-sigaretten een neutrale verpakking.

Rookgedrag in Nederland

Het roken onder jongeren nam jarenlang af, maar de daling is nu gestopt. Van alle scholieren heeft 17 procent weleens een sigaret gerookt. Dat is evenveel als twee jaar eerder. Het is wel aanzienlijk minder dan vroeger. In 1999 had 54 procent van de Nederlandse scholieren weleens een sigaret opgestoken.

Het Trimbos-instituut heeft eind 2019 ruim 6000 leerlingen van 110 middelbare scholen en bijna 1800 leerlingen van 46 basisscholen gevraagd naar hun ervaringen met verslavende middelen.

De GGD'en en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deden onderzoek onder ruim 170.000 leerlingen in klassen 2 en 4 van middelbare scholen.

Bij het roken blijkt verschil te zitten tussen opleidingsniveaus. Van de vmbo'ers heeft bijna een kwart weleens gerookt. Op het vwo is dit 12 procent.

De regering wil Nederland in 2040 rookvrij hebben.