Belgisch team stapt uit Bocuse d'Or

Belgisch team stapt uit Bocuse d'Or
Coach van het Belgisch team, Nick Bril.

Het Belgische team trekt zich terug uit de culinaire strijd om de Bocuse d'Or. Het team met chef Nick Bril als coach vindt dat de huidige gezondheidssituatie deelname niet kan rechtvaardigen.  Het Nederlandse team staat er anders in.

Chef die voor België de wedstrijdkeuken zou betreden is Lode de Roover (restaurant Fleur de Lin) met als commis Louis Wauters. In de vorige editie wist De Roover door te dringen tot de wereldfinale.

Het team staat verder onder leiding van president David Martin en coach Nick Bril.

De Europese finale van de Bocuse d’Or vindt plaats in Tallinn (Estland) op 15 en 16 oktober 2020. De wereldfinale is in januari 2021 in Lyon, Frankrijk.

‘Gezien de huidige gezondheidssituatie zullen we niet deelnemen aan de Europese finale,’ laat het team weten. ‘De Belgische horeca, catering en eventsector heeft het zwaar door de corona maatregelen, waardoor het voor ons vrijwel onmogelijk is om aanwezig te zijn. Desalniettemin was het een hartverscheurende beslissing gezien de tijd en energie die het team al in de wedstrijd stak.’

Team Nederland

Het bestuur van Bocuse Nederland laat weten dat ze er van uit gaan dat de wedstrijd doorgaat. ‘We zitten wel bovenop het nieuws natuurlijk, maar voor nu zijn de voorbereidingen in volle gang van chef Marco van der Wijngaard (restaurant ’t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht) en commis Yentl van Gilst (restaurant de Burgemeester* in Linschoten).

‘Uiteraard volgen we de richtlijnen van het ministerie van buitenlandse zaken. Ook staan we in nauw contact met de centrale organisatie van GL Events. Deze heeft ook bevestigd dat de wedstrijd doorgaat.’

Met militaire precisie is het team bezig met alle gerechten. Marco van der Wijngaard en Yentl trainen ‘fantastisch.’ Coach André van Doorn is onder de indruk en zegt zelden kandidaten te hebben meegemaakt die de zaken qua receptuur en smaak zo op orde hebben als Marco en Yentl. De ontwerpen voor de schaal voor het kwartelgerecht zijn klaar. ‘Sowieso verdient het team de complimenten om in deze periode gewoon een focus te kunnen houden,’ aldus Van Doorn.