Temper biedt freelancers verzekering tegen arbeidsongeschiktheid

Temper biedt freelancers verzekering tegen arbeidsongeschiktheid

Temper biedt haar flexwerkers voortaan de mogelijk om zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Eerder al startte het bedrijf met een aansprakelijkheidsverzekering die per shift is af te sluiten.

Temper heeft twee partners gevonden voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor haar flexwerkers. Het Tulpenfonds voor de verzekering zelf en Alicia voor implementatie op het platform. De polis wordt dus met de techniek van Alicia gesloten bij het Tulpenfonds via Temper.

Kosten verzekering Temper

Het overgrote merendeel van de freelancers op Temper zal, afhankelijk van leeftijd en functie, €50 per maand bruto kwijt zijn. Dat is ongeveer €35 netto.

De arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is niet per shift af te sluiten – zoals dat wel kan bij de aansprakelijkheid of ongevallenverzekering bijvoorbeeld. ‘Thuis, bij het sporten, overal kan iets gebeuren dat zorgt voor arbeidsongeschiktheid.'

Alicia benadrukt dat de AOV vooral bedoeld is voor de fanatieke gebruikers van Temper. De flexwerkers die relatief weinig werken, studenten bijvoorbeeld, zijn volgens de organisatie meer gebaat bij alleen een ongevallenverzekering. ‘Het gaat met name om de mensen die echt fulltime werken en Temper als primaire inkomstenbron hebben.’

Sociale zekerheid voor freelancers

Volgens Temper is de AOV de volgende stap in een inspanning om sociale zekerheid voor flexwerkers te verbeteren. In april 2019 lanceerde het bedrijf al een mogelijkheid van een aansprakelijkheidsverzekering per shift.

Niels Arntz, medeoprichter van Temper, zegt dat het goed regelen van sociale zekerheid voor gebruikers altijd een speerpunt is geweest van Temper. ‘Nadat we eerder al toegang tot een on demand ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering hebben gerealiseerd, is dit een logische volgende stap.’

‘Flexwerken en sociale zekerheid kunnen hand-in-hand gaan maar daarvoor moeten we wel durven meebewegen met de veranderende arbeidsmarkt. We zijn blij dat ook verzekeraars als Tulpenfonds en Alicia hier in meedenken.

Niet verplicht

We kunnen onze gebruikers niet verplichten om een verzekering af te sluiten maar moedigen dit wel aan met het scherpste aanbod in de markt. Zo zal het onder andere voor opdrachtgevers zichtbaar worden welke FreeFlexers zich hebben verzekerd.'

Maudie Derks, oprichter Tulpenfonds, verwacht dat het organiseren van een sociaal vangnet via digitale platformen een grote vlucht zal nemen. ‘De groeiende platformeconomie is een globale trend waarin een nieuwe generatie werkenden ontstaat. Gezien de jonge leeftijdsopbouw van de FreeFlexers hoeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering helemaal niet duur te zijn. Het overgrote merendeel van de FreeFlexers op Temper zal, afhankelijk van leeftijd en functie, €50 per maand bruto kwijt zijn. Dat is ongeveer €35 netto', aldus Derks.

Integratie online platform

De derde schakel is insurtech platform Alicia. Zij maken het mogelijk om de verzekeringsproducten van het Tulpenfonds te integreren binnen het platform van Temper.

Volgens Marijn Moerman - oprichter van Alicia - is het voor traditionele verzekeraars niet mogelijk om dit soort verzekeringen op schaal en via een derde platform te distribueren. Met Temper kunnen we een doelgroep die in de conventionele verzekeringsbranche moeilijk bereikbaar is, heel laagdrempelig toegang geven tot zekerheden.’

Verplichte verzekering voor arbeidsongeschiktheid?

Onlangs bleek uit een juridische analyse van de Werkvereniging, een belangenorganisatie van zzp'ers, dat een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen strijdig is met het Europees recht.